Sem haat school – Ella Hudson

Kan voor ouderen of leerkracht een startpunt zijn om met kind of klas over dyslexie te praten.

Sem houdt ervan om dingen te doen, zoals tekenen, koekjes bakken, vliegtuigjes vouwen en hutten bouwen. Maar er is één ding dat Sem echt verschrikkelijk vindt en dat is SCHOOL!

Bij Sem wordt dyslexie geconstateerd. Iets wat bij veel kinderen voorkomt. In dit prentenboek leert Sem wat er met hem aan de hand en en hoe hij ermee kan omgaan. Ach, en dan is school eigenlijk best wel leuk.

Goed aan Sem haat school
Ik vind het thema dyslexie, en dan vooral de ontdekking ervan goed. Het boek is handig bruikbaar op scholen en thuis. Het vormt een mooi startpunt om met je kind te praten over dit onderwerp. De woede, het onbegrip en uitgelachen worden in de klas, dat is waarschijnlijk wel herkenbaar voor het kind.
Het kan andersom ook helpen als er andere kinderen in de klas zitten met dyslexie. Door het bespreekbaar te maken in de groep, is er meer begrip onderling.

De illustraties in het boek zijn collage-achtig. Er is veel te zien en er wordt ook gepraat in wolkjes (zoals bij strips) Zeker bij kinderen die moeilijk lezen kan dat helpen.  Want als je kind alleen de tekstwolkjes leest, het stripdeel dus, dan heeft hij of zij de kern van het verhaal helemaal te pakken.

Handig voor ouders en begeleiders, achterin het boek staat nog wat extra uitleg over dyslexie en wat websites over dyslexie.

Iets minder sterk
Misschien dat de keuze voor een prentenboek wat kinderachtig is/lijkt voor de doelgroep en het onderwerp. Al maken de strips dat deels goed. Ik vind daarnaast dat de vertaling wat tekortschiet. De tekst spreekt niet echt aan en sluit ook niet echt aan bij de doelgroep.  Het verhaal is in verleden tijd geschreven, dat schept afstand terwijl je dat hier juist niet wilt.
Het verhaal lijkt ook  wat kort door de bocht. Alle kinderen lachen Sem wel erg uit, ik kan niet geloven dat dat standaard is in een klas. En aan het einde van het boek is iedereen opeens weer vriendelijk. Dat wringt een beetje.

Titel: Sem haat school
Tekst en illustraties: Ella Hudson
Uitgeverij: NBD Biblion
ISBN: 9789062520213
Vanaf ongeveer zes jaar

Lees ook:Henk en de dansende letters – Henk Linskens
Lees ook:Zomeractie Boekenwolk: Een lange zomer lang lezen op je tablet!
Lees ook:Zoeklicht Dyslexie: Moet je die mop zien! – Isabel Versteeg
Lees ook:Een dag met Jules op school – Annemie Berebrouckx
Lees ook:Ukkepuk! (Brugpieper Roos Vink 1) – Jan Vriends

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>