Recensie: Dag poes! – Mies van Hout

Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren heeft een nieuw prentenboek uitgebracht van Mies van Hout… en het is een pareltje! In haar kenmerkende stijl heeft de illustratrice twintig poezen getekend met verschillende gemoedstoestanden. 

‘Ik ben bij het maken van de prenten uitgegaan vanuit hoe de katten zich zelf voelen en uitdrukken,’ aldus Mies. ‘Honderden afbeeldingen heb ik gemaakt om tot de essentie te komen van wat ik wil uitdrukken.’ Pas nadat Mies de prenten af had zijn er door niemand minder dan Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper en Hans & Monique Hagen gedichten bij geschreven. Het boek heeft een groot formaat, zodat je optimaal kunt genieten van de poezenprenten en de bijbehorende poëzie.

Het boek start met de prent hierboven. ‘Goedemorgen’ heet het gedicht van Hans & Monique Hagen en je ziet de poes zich uitrekken. De gezichtsuitdrukking van de kat laat zien dat ze dit heerlijk vindt en in het gedicht wordt nog benadrukt dat haar ‘spieren soepel’ en ‘nagels scherp’ zijn en dat ze weer klaar is voor een nieuwe dag ‘sluip en spring en vang’. Op de volgende pagina staat het gedicht ‘Hondenweer’ van Koos Meinderts en de illustratie geeft precies weer hoe een kat zich voelt als het regent. ‘Ik ga gauw naar binnen / bij de kachel liggen spinnen’. Er zijn ook illustraties die uitnodigen om de kat te gaan aaien. Dit wordt ook aangehaald in het gedicht ‘Streel me’ van Bette Westera.

Veel gedichten gaan over het instinct dat poezen hebben om achter een prooi aan te gaan. In ‘Vliegensvlug’ van Koos Meinderts is het een vlieg, in ‘Winter’ van Sjoerd Kuyper is het een vogel en een vis en in ‘Maaltijdmuis’ van Koos Meinderts is het een muis. ‘Mag het ietsje meer zijn’ van Bette Westera sluit hier mooi bij aan, want hierin legt de kat uit van welk eten hij houdt. Er zit daarnaast ook veel humor in het boek, want bij een gelukkig nieuwjaar gedicht staat een poes die schrikt van het vuurwerk en bij een poes die wat steviger is staat een gedicht over een te klein kattenluikje. Een kat die met een bolletje wol aan het spelen is raakt daar helemaal van in de war: ‘Ik kan maar beter niets meer doen / en wachten op een schaar.’ En dan de kat die een visje heeft gestolen in ‘Kom jij eens hierrrr’ van Hans & Monique Hagen; deze mag worden voorgelezen met een wortel in de mond!

Ook kunnen katten onder elkaar ruzie krijgen en daarover gaat ‘Poesje wrauw’ van Hans & Monique Hagen: ‘ik en jij / razernij / grauwen snauwen / knokpartij’. Ja, katten hebben veel geheimen. Dat laat Sjoerd Kuyper zien in zijn gelijknamige gedicht over hoe belangrijk het is om overdag de baasjes te bekoren zodat je ‘s avonds stiekem op avontuur kan gaan! Een kat die zichzelf voor het eerst in de spiegel ziet is ook een leuk gegeven waar Koos Meinderts een gedicht bij heeft geschreven. De illustratie van Mies van Hout hierbij is fantastisch; de ogen van de kat zijn groot en uitpuilend en de mond staat wijd open. En dan zijn er ook nog katten die zich net iets meer voelen dan een ander, zoals Belladonna uit het gedicht ‘Zilvervoetje’ die vraagt om een ‘loflied’. Het boek eindigt heel toepasselijk met een slapende kat – zo is de cirkel rond.

Dag poes! is een prachtig prentenboek waar lezers enorm van zullen genieten omdat de situaties en gedichten heel herkenbaar zijn voor kattenliefhebbers. Kinderen kunnen de levenswijze van de kat met dit boek tot zich nemen en lachen om de grapjes en guitige illustraties. De expressie in de tekeningen is fantastisch; Mies van Hout weet elke kat tot leven te brengen en daarvoor ook de meest bijzondere kleuren te creëren. De gedichten zijn ook nog eens zeer toegankelijk en van een goede kwaliteit en daarmee perfect te gebruiken om kinderen voor het eerst kennis te laten maken met poëzie. Maar ook voor volwassenen is het een aanrader; dit kunstwerk is zo mooi dat je het gerust in de woonkamer kan zetten en dan kan je samen met je kat(ten) elke dag genieten van een andere pagina.

Titel: Dag poes!
Illustrator: Mies van Hout
Auteur: Bette Westera, Koos Meinderts, Sjoerd Kuyper & Hans & Monique Hagen
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672353
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Poëzieweek: Vreemde vogel – Hans & Monique Hagen
Lees ook:Nominaties Willem Wilminkprijs
Lees ook:Rijmen en Verzen – Roald Dahl
Lees ook:Nooit denk ik aan niets – Hans & Monique Hagen
Lees ook:Klassieker: Van mij en van jou – Hans & Monique Hagen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>