Raar maar waar: Cola

Raar maar waar KinderboekenweekVanwege het thema van de Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’, besteden we elke dag aandacht aan een ‘Raar maar waar’ feitje. Vandaag gaat het over cola. “Coca-cola was vroeger groen.”

Toen vroeger de eerste cola werd gemaakt was deze nog groen van kleur. Coca-cola is in 1886 uitgevonden door de apotheker John Pemberton, die het drankje als een medicijn ontwikkelde tegen onder andere hoofdpijn en vermoeidheid.

Het idee om het drankje Coca-cola te noemen komt van zijn zakenpartner Frank Robinson in 1885. De naam komt van de twee ‘medische’ ingrediënten: een extract van cocabladeren en kolanoten.

KBW Facebook Posts4

Het feit dat cola vroeger groen van kleur was zou dus liggen aan deze twee ingrediënten. Later werd er een karamel kleurstof toegevoegd aan het product waardoor de cola een bruine kleur kreeg.

Boekentip
Bij dit feitje hoort de boekentip Colafonteinen en spetterende verfbommen van Jesse Goossens, waarin 48 spannende experimenten staan met spulletjes die je in bijna iedere huiskamer en keukenkastje vindt.

Colafonteinen en spetterende verfbommen

Je leert van alles: tover je huis of tuin om tot laboratorium en maak verfbommen en olifantentandpasta, laat kristallen groeien, vulkanen uitbarsten en CD’s vliegen, bouw je eigen lavalamp en ontdek hoe je een ei kunt laten stuiteren.

Jesse Goossens verzamelde spectaculaire, spannende en sensationele proeven. Linde Faas laat op haar kenmerkende, vrolijke wijze alles kleurrijk exploderen. Het resultaat is een feestelijk boek voor uitvinders in de dop en alle andere tovenaarsleerlingen.

Titel: Colafonteinen en spetterende verfbommen
Auteur: Jesse Goossens
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047707219
Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Lees ook:Colafonteinen en spetterende verfbommen – Jesse Goossens
Lees ook:Springende pinguïns en lachende hyena’s
Lees ook:De wraak van het spruitje & Koekjes
Lees ook:Maak monsters, mensen en andere mormels – Jesse Goossens
Lees ook:Snottebellenslakkensoep? Heerlijk! (Groene reeks 2) – Geronimo Stilton

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>