Kiezen in de oorlog – Marte Jongbloed

Kiezen in de oorlogDe Tweede Wereldoorlog komt nog steeds veelvuldig voor in romans, waaronder ook jeugdliteratuur. Veel kinderen zijn nieuwsgierig naar de verhalen over de periode 1940-1945. Want wat gebeurde er toen eigenlijk allemaal?

In Kiezen in de oorlog schetst schrijfster Marte Jongbloed op een spannende manier de hele oorlogsperiode van begin 1940 tot na de bevrijding. Hoe was het om jong te zijn tijdens de bezetting? Wat betekende het om lid te zijn van de Jeugdstorm of in een NSB-gezin op te groeien?

En hoe gevaarlijk was het eigenlijk om in het verzet te gaan? Waarom vielen er nog zoveel doden in die laatste oorlogswinter? Dit boek geeft antwoord op veel van deze vragen en kan daarom ook een waardevolle aanvulling zijn op de geschiedenislessen op school (bovenbouw BO en onderbouw VO).

Op de website www.kiezenindeoorlog.nl kun je bij elk hoofdstuk unieke foto’s en filmpjes bekijken. Tevens bevat de website interactief lesmateriaal: bij elk geschiedenisonderdeel worden er vragen gesteld. Ook staan er vragen op over het boek. Deze website is ontwikkeld met ondersteuning vanuit het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD).

In mei 1940 wordt Nederland bezet door de Duitsers. Ineens is het dan oorlog in Nederland. Gijs vindt het allemaal wel spannend. Maar al gauw zorgt de oorlog ook voor ruzie in huis. De vader van Gijs is lid van de NSB. Hij bewondert Hitler.

De broer van Gijs, Teun, is juist fel tégen de Duitsers. Gijs twijfelt. Wie heeft er gelijk? Zijn vader of zijn broer? Hoe lang is Gijs’ Joodse vriendinnetje Lea nog veilig? Gijs moet kiezen tussen zijn vader en zijn broer. Maar hoe weet je wat ‘goed’ en ‘fout’ is in een oorlog? Hoe weet je wie je nog kan vertrouwen?

‘Er staat iets in Het Parool,’ zegt Teun. Gijs weet dat Het Parool een verboden krant is. ‘Het is zo erg, dat het wel waar moet zijn.’ Gijs gaat ook aan tafel zitten. Hij heeft zijn broer nog nooit zo overstuur gezien. ‘Ze zeggen…’ begint Teun. ‘Ze zeggen dat de Joden worden vermoord. In die kampen waar ze zitten. Daar worden ze vermoord. Met gas.’ Hij knippert met zijn ogen. ‘Dat kan niet waar zijn,’ zegt hun moeder. ‘Dat hebben ze vast verzonnen.’

Titel: Kiezen in de oorlog
Auteur: Marte Jongbloed
Uitgeverij: Van Tricht
ISBN: 9789077822944
Voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Lees ook:Alle dieren levend en vrij – Mariken Jongman
Lees ook:De wonderbaarlijke avonturen van Gijs en opa – Eric van ‘t Zelfde
Lees ook:Gijs Lawaai op het strand – Angie Morgan
Lees ook:Klassieker: Reis door de nacht – Anne de Vries
Lees ook:Oorlog in de klas – Theo Engelen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>