Groeten van Leo – Martine Letterie

Groeten van LeoKamp Westerbork is het bekendste concentratiekamp van Nederland. Het kamp in Drenthe was een doorgangskamp voor gevangenen. Martine Letterie vertelt aan de hand van foto’s en brieven het verhaal van het jongetje Leo in Westerbork.

Leo Meijer is zeven jaar. Op zijn jas zit een gele ster. Hij is anders dan Jeanne, zijn buurmeisje. Dan komen er twee mannen aan de deur. Leo moet mee en zijn ouders ook. Meteen! Hij kan nog net zijn tekenspullen inpakken.

Leo leeft nog twee jaar, in kamp Westerbork. Dit is het verhaal over zijn leven, met foto’s en zijn eigen tekeningen en briefjes.

Het verhaal van Leo Meijer staat voor dat van velen. Hij is een van de 18.000 joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog uit Nederland zijn weggevoerd en vermoord. Martine Letterie schreef zijn verhaal speciaal voor kinderen die nog te jong zijn voor het verhaal van Anne Frank.

Papa stapt als eerste in de vrachtwagen. Zijn gezicht staat strak en zijn adem maakt wolkjes in de koude morgenlucht. Hij strekt zijn hand uit naar Leo. ‘Kom maar, dan help ik je.’ Voor hij instapt, kijkt Leo naar bakkerij Van der Jagt. Achter de etalagekast staat Jeanne met haar vader en moeder. De bakker heeft zijn ene arm om zijn vrouw geslagen; met de andere klemt hij Jeanne tegen zich aan. Hoe ziet het eruit als je buren zomaar worden meegenomen? Zou Jeanne begrijpen wat er gebeurt? Zij is pas vijf. Vast niet. Heel even houden hun ogen elkaar vast, die van Leo en Jeanne.

Titel: Groeten van Leo
Auteur: Martine Letterie
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025861902
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook:Eenzaam in de oorlog – Martine Letterie
Lees ook:Kinderen met een ster – Martine Letterie
Lees ook:Bommen op ons huis – Martine Letterie
Lees ook:Oorlog zonder vader – Martine Letterie
Lees ook:Nooit meer thuis – Martine Letterie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>