Een andere wereld – Monique Polak

Een andere wereldHet ondenkbare is gebeurd. Lotte is met haar familie uit hun fijne, veilige huis gehaald en op de trein naar Theresienstadt gezet, een ‘voorbeeldig’ concentratiekamp in Tsjecho-Slowakije. Een andere wereld van Monique Polak is geïnspireerd op het waargebeurde verhaal van Jo Spier en zijn gezin.

Lotte is veertien jaar oud als zij met haar ouders getransporteerd wordt naar Theresienstadt. In het kamp ontmoet zij Hannelore. De omstandigheden zijn erbarmelijk, maar de vriendinnen maken er het beste van.

Dan wordt Lotte van haar vriendin gescheiden; vanwege vaders werk in de tekenstudio krijgen Lotte en haar familie een nieuw, comfortabeler onderkomen. ‘Het enige wat telt is dat wij nog steeds bij elkaar zijn,’ zegt haar vader steeds, maar Lotte voelt zich natuurlijk heel erg schuldig dat zij Hannelore moet achterlaten.

Bovendien is ze bang voor roddels en beschuldigingen van gebrek aan solidariteit, maar tegelijkertijd vraagt ze zich af wat anderen in haar plaats zouden doen. Immers, na Theresienstadt rest nog een andere wereld.

“Hartverscheurend! Een wezenlijke aanwinst op boeken over de Holocaust.” - American Library Association. Lees hier een fragment uit het boek:

Hannelores vraag zet me aan het denken. Hoe zijn we hier eigenlijk terechtgekomen? Ik reik omhoog met de borstel en schrob over een lastig stukje korst. We zijn nog maar een maand in Theresienstadt en het wordt al moeilijker om me ons oude leven te herinneren. Wat heeft ons naar deze zogenaamde modelstad gebracht? Natuurlijk stuurden ze ons hiernaartoe omdat we joden zijn. Maar in mijn geval lijkt dat wel bijzonder oneerlijk.

Titel: Een andere wereld
Auteur: Monique Polak
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026132452
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook:Poëzieweek: Vreemde vogel – Hans & Monique Hagen
Lees ook:Ik zal je vinden – Monica Hesse
Lees ook:Recensie: Boerderij op stelten (Lotte Wirwar 3) – Alice Pantermüller
Lees ook:Lotte aan het woord – Toon Tellegen
Lees ook:Recensie: Wat een beestenboel! (Lotte Wirwar 1) – Alice Pantermüller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>