Baron 1898 – Jacques Vriens

Baron 1898Onlangs lanceerde Jacques Vriens in de Efteling zijn nieuwste boek: Baron 1898. De Efteling vroeg Jacques namelijk om het avontuurlijke verhaal achter de gelijknamige attractie in het attractiepark te schrijven. Dit resulteerde in een stoer, spannend en avontuurlijk verhaal voor de jonge tiener.

Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven.

Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn.

Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn ingaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898? Verder naar onderen lees je het eerste stuk uit het boek.

Olaf Vugts reikt eerste exemplaar Baron 1898 uit aan Jacques Vriens

Directeur Imagineering bij de Efteling, Olaf Vugts, overhandigde het eerste exemplaar van Baron 1898 aan Vriens. In aanwezigheid van groep 7/8 van basisschool De Kleine Kapitein uit Bakel (de school door Jacques opgericht en waarvan hij directeur was) en een aantal boekrecensenten las Jacques vervolgens voor uit deze coproductie tussen hem en de Efteling. Dit alles vond plaats in het decor van de gelijknamige attractie; dive coaster Baron 1898.

Een donkere gestalte sjokt over het zandpad langs de Zompige Heide. Hij draagt een lange grijze mantel, een zwarte hoed en over zijn schouders hangt een stevige rugzak. De reiziger komt maar moeizaam vooruit. ‘Die stomme kerel heeft me voor de gek gehouden,’ gromt hij in zichzelf. Het is al bijna een uur geleden dat hij een boer tegenkwam. ‘Goedendag meneer,’ had hij gezegd, terwijl hij beleefd zijn hoed afnam, ‘weet u een plek om te overnachten en wat te eten? Ik ben al de hele dag onderweg.’

De boer keek hem argwanend aan, wees in de verte en bromde: ‘Daar!’ ‘Wat is “daar”?’ ‘Voorbij dat grote huis,’ antwoordde de boer nauwelijks verstaanbaar. ‘Wie woont daar? Misschien kan ik er onderdak vragen.’ De boer barstte uit in een hinnikende lach. De reiziger met de grijze mantel begon langzamerhand boos te worden, maar hij hield zich in. Want er kwam nu in elk geval meer geluid uit de boer dan wat onduidelijk gemompel.

‘Wat is er met dat huis ?’ ‘Het spookt er,’ antwoordde de boer nog nahinnikend. ‘Ooit was het de villa van de baron en barones van Moerslag. Maar die zijn dood en het landhuis staat al jaren leeg. Als je een stukje doorloopt, kom je in het dorp Heikant. Daar is een herberg, je bent er zo. Ga in die kroeg wel boven op je geldbuidel zitten, want er komt raar volk.’

Titel: Baron 1898
Auteur: Jacques Vriens
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000344703
Voor kinderen tussen de 10 en 12 jaar.

Lees ook:Het geheim van de zoenende gasten – De bende van de Korenwolf – Jacques Vriens
Lees ook:Smokkelkinderen – Jacques Vriens
Lees ook:De Kindertemmer – Jacques Vriens
Lees ook:De rollende boerderij – Clarisse van Veen
Lees ook:Jacques Vriens: 35 jaar meesterverteller

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>