Illustrator: Noni Lichtveld

Noni Lichtveld (1929), dochter van een Nederlandse moeder en een Surinaamse vader, volgde een tekenopleiding en studeerde aan het Syndicat des Décorateurs de Théatre in Parijs. Naast decors en wandschilderingen maakte ze illustraties en omslagen voor (kinder)boeken. In 1984 debuteerde ze met Anansi de spin weeft zich een web om de wereld waarvoor ze een Vlag en Wimpel ontving.
De figuur van de spin Anansi komt uit de orale traditie van de Afrikaanse slaven. Anansi lijkt klein en zwak, maar uiteindelijk is hij iedereen altijd te slim af. Bij het Ashantivolk in Ghana heette hij Kwaku Ananse. Zijn avonturen gaven de grenzen aan van de normen en waarden van de samenleving en werden ‘s avonds bij het kampvuur verteld. Van de zestiende tot de negentiende eeuw verhuisde Anansi met de slaventransporten uit West-Afrika naar het Caraïbische gebied. Daar veranderde de boodschap en de culturele context van de verhalen. Op de plantages brachten zij troost en dienden zij vooral als protest tegen onderdrukking. In de twintigste eeuw namen Surinaamse en Antilliaanse migranten de Anansiverhalen mee naar Nederland.
Het werk van Noni Lichtveld bevat traditionele en eigentijdse verhaalelementen uit verschillende culturen. In haar taalgebruik is een Surinaamse oorsprong te herkennen. Bij haar verhalen maakte ze een schat aan kleurrijke illustraties, waarin aan de volkskunst ontleende decoratieve motieven zijn terug te vinden.
In 1987 kreeg Nonin Lichtveld samen met Gerda Havertong de E. du Perronprijs voor haar inzet op cultureel gebied voor wederzijds begrip tussen Nederlanders en etnische minderheden.

Lees ook:Mister Anansi leert de wereld lachen
Lees ook:Bosduveltje gevangen in Brazilie
Lees ook:Auteur: Lieke van Duin
Lees ook:Russische kinderboeken 1890-1992
Lees ook:Zo werkt dat. Verbluffende uitvindingen – Malgorzata Mycielska

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>