De nominaties voor de Gouden Lijst 2014 zijn bekend

gouden lijst 2014

Er zijn vijf titels voor de Gouden Lijst 2014 genomineerd, de prijs voor het best geschreven jeugdboek in de leeftijdscategorie 12-15 jaar. 

 

De genomineerden in de categorie Nederlandstalig zijn:

- Het meisje en de soldaat van Aline Sax (uitgeverij De Eenhoorn)

- Kieuw van Saskia Maaskant (uitgeverij Davidfonds)

- Tijgereiland van Daan Remmerts de Vries (uitgeverij Querido)

 

De genomineerden in de categorie vertaald zijn:

Het mes dat niet wijkt van Patrick Ness (het eerste deel van de Chaos trilogie), vertaald door Ineke Lenting (uitgeverij Moon)

Zeven minuten na middernacht van Patrick Ness, naar het concept van Siobhan Dowd en vertaald door Manon Smits (uitgeverij De Geus)

 

De jury over de nominaties

De jury heeft boeken gekozen die ‘opvielen door een vernieuwende en vooral verrassende aanpak van een bekend thema, door een poëtische stijl, verfijnde vormgeving en/of uitgediepte personages in een geloofwaardige setting. In alle boeken gaat het om overleven in een verwarrende wereld, een zoeken naar houvast, in elk boek in een andere vorm. De genomineerde boeken gaan de donkere kanten van het bestaan niet uit de weg, maar bieden desondanks tegelijkertijd hoop, zij het soms slechts een klein sprankje.’

 

Over de Gouden Lijst

De Gouden Lijst werd in 2011 opgericht en heeft als doel om de verbinding tussen jeugd en boeken in Nederland te bevorderen door op een zo groot mogelijke schaal en zo breed mogelijk gespreid aandacht te geven aan goede jeugdboeken. Elk jaar worden er jeugdboeken bekroond die qua leeftijdscategorie in vallen tussen de Zilveren en Gouden Griffels (tot twaalf jaar) en de Diorapthe Jongerenliteratuur Prijs (vanaf 15 jaar). De Gouden Lijsten worden op 13 september uitgereikt op de Middag van het Kinderboek. Per categorie ontvangt de winnaar een bedrag van 1.500 euro.

Bron: CPNB, Gouden Lijst

 

 

 

Lees ook:Nominaties Prijs van de Jonge Jury & Gouden Lijst 2016 bekend
Lees ook:Nominaties Gouden Lijst 2017 bekend
Lees ook:Tijgereiland wint De Gouden Lijst 2014
Lees ook:Winnaars Prijs van de Jonge Jury & Gouden Lijst 2016
Lees ook:Patrick Ness wint Costa Book Award

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “De nominaties voor de Gouden Lijst 2014 zijn bekend

  1. Mariska

    Fijn dat kinderboeken en jeugdboeken onder de aandacht worden gebracht. Lezen is heel goed voor de taalvaardigheid en algemene ontwikkeling. Ik ga deze boeken zeker eens opzoeken. Heb onlangs een abonnement genomen op Kwebbels Kinderboeken (http://www.kwebbelskinderboeken.nl) en krijg nu elke maand een pakketje met kinderboeken in de bus. Hele fijne manier om de kinderen te stimuleren om te lezen.

      /   Reply  / 
    1. Nina Schouten Auteur

      Ha Mariska, dankjewel voor je enthousiaste berichtje en goede tip!

        /   Reply  / 
  2. Lisanne

    Hoi, wat leuk zo’n gouden lijst! Denk inderdaad dat lezen zeler gestimuleerd moet blijven worden.
    zelf ook net een proefpakket van Kwebbels binnen. Bij zoeken op google lees je soms wel wat vervelende verhalen ivm opzegging enzo. Maar 1e pakket ziet er leuk uit. Je kunt daarbij ook aangeven hoe vaak je zo’n pakket wilt ontvangen, dus het kan ook 4 of 2x per jaar. Ben heel benieuwd naar het volgende pakket :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>