Niels Rood’s column: Florence Nightingale

Niels Rood

Janny van der Molen schreef het boek ‘Helden‘. Het is een lekker dik boek over bijzondere mensen in de geschiedenis. Bijvoorbeeld Anne Frank, Marten Luther King en Barack Obama. Mijn dochter Mikkie verslindt het, nadat ze de voorganger, ‘Over goden, engelen en helden‘ zo vaak gelezen had dat ze het ongeveer uit haar hoofd kende. In het boek staat uitleg over wie die beroemde mensen waren. Maar dat wordt afgewisseld met verhalen. Sommige spelen in het nu, andere gaan over de tijd dat de held of heldin jong was en die spelen dus in het verleden.
In deze eerste column over hoofdpersonen gaat het over Florence Nightingale. Mijn dochter kwam naar me toe en zei dat ik het móést lezen. Ze vindt ‘Helden‘ nog leuker dan ‘Over goden…’ en over het verhaal van Florence Nightingale was ze helemaal enthousiast. Toen ik het verhaal gelezen had begreep ik waarom. Ik had wel eens van Florence Nightingale gehoord. Ik wist dat ze verpleegster was, maar ik had nooit zo goed begrepen wat daar nou zo bijzonder aan was. Maar nu weet ik het wel.
Florence Nightingale leefde van 1820 tot 1910 in Engeland. Het is dus precies honderd jaar geleden dat ze stierf. Ze had rijke ouders. Ze hoorde daardoor met een rijke man te trouwen en hoefde verder niet zoveel te doen. Een leven vol roddelen en borduren was voor haar weggelegd. Maar Florence was anders. Ze wilde mensen die ziek of gewond waren verplegen. Haar ouders wilden er niets over horen; in die tijd ging je als vrouw niet werken, tenzij je straatarm was en wel moest. Maar Florence was koppig en hield vol. Op haar dertigste mocht ze eindelijk gaan werken als verpleegster.

De Engelsen hadden besloten de Turken te helpen in een oorlog tegen de Russen. Florence Nightingale schreef een brief aan de Minister van Oorlog. Ze vroeg of ze naar Turkije mocht om daar gewonde soldaten te helpen. Het mocht, en ze reisde naar het oorlogsgebied. Als een van de eersten ter wereld begreep ze dat je in een smerig hospitaal geen zieken kunt verplegen. Het ziekenhuis was overvol, de vloeren en muren werden nooit schoongemaakt en de verpleegsters wasten bijna nooit hun handen. Daar bracht Florence Nightingale verandering in. Het ziekenhuis werd schoon en ze ging bijvoorbeeld ‘s nachts kijken hoe het met de gewonden was. En zo redde ze duizenden levens! Het werd iedereen duidelijk hoe belangrijk het was om de boel een beetje schoon te houden. Nu is het heel normaal dat je je handen wast als je naar de WC bent geweest, maar in die tijd was het grotendeels onbekend dat je er ziek van kon worden. De mensen werden een stuk minder oud dan nu!

Zo zie je dat sommige mensen in hun eentje de loop van de geschiedenis kunnen veranderen. Toen ik jong was las ik Koning Arthur van Jaap ter Haar. Koning Arthur was voor mij ook zo’n held. Als je het boek uit hebt en je wilt proberen net zo eerlijk en rechtvaardig te worden als hij, dan verandert de wereld een heel klein beetje. Maar omdat heel veel Heldenmensen zo’n verhaal lezen, verandert de wereld voorgoed. Zo zal Mikkie, mijn dochter, voor altijd begrijpen hoe belangrijk het is om anderen te helpen, en dat je het meeste kan bereiken door dingen echt te veranderen. En zij niet alleen, maar iedereen die het verhaal over Florence Nightingale leest.

Helden, Mensen die de wereld mooier maakten, Janny van der Molen met kleuren-illustraties van Els van Egeraat, 397 pagina’s, uitgeverij Ploegsma, ISBN 978-90-216-6767-6

*************************************************************************************************************

Niels Rood (1962) is schrijver en producent van tv-programma’s en video’s. Eerder schreef hij thrillers samen met zijn zus Lydia, maar sinds 2007 concentreert hij zich helemaal op kinderboeken. Zijn boeken zitten altijd vol spanning en avontuur, zoals de boeken Dolfijn in gevaar, Dolfijn ontvoerd en Zoektocht door de nacht.
Daarnaast schrijft hij een tweewekelijkse column voor Kinderboeken Blog. De columns gaan over hoofdpersonen in kinderboeken. Voor meer informatie over Niels Rood, kijk op www.nielsrood.nl of op Kinderboeken blog

Lees ook:Klassieker: Helden! – Janny van der Molen
Lees ook:Niels Rood’s column: Jungle boek in een nieuw jasje
Lees ook:Niels Rood’s Column: Cas en Quinty
Lees ook:Aurea, de wilde pony
Lees ook:Recensie: Liefde & Gelato – Jenna Evans Welch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>