Recensie: De prinses en het kacheltje – Patsy Backx

Illustratrice Patsy Backx houdt van de sprookjes van de gebroeders Grimm en Andersen. Aangezien De ijzeren kachel van Grimm één van haar favorieten is, heeft ze met De prinses en het kacheltje haar interpretatie van dit sprookje over volwassen worden getekend.

Het boekje heeft een klein formaat, maar als je het openslaat is het in de breedte wel lang, zodat het uitermate geschikt is om voor te lezen. Aan de linkerkant staat telkens de tekst en aan de rechterkant de bijbehorende illustratie. ‘Er was eens een prinsesje.’ Met deze zin begint het verhaal en je ziet een meisje met een kroontje en een wapperende staart je strak aankijken. Ze ziet er stoer uit. ‘Haar vader was de koning,’ gaat het verder op de volgende bladzijde. De koning zit in zijn gemakstoel te genieten van een borrel. Samen woonden ze in een groot paleis met daarnaast een woest woud, waar het prinsesje op een dag in verdwaald raakte. Ze kwam allerlei dieren tegen, maar niemand kon haar helpen.

Na vele dagen in het woud zag ze een kacheltje dat kon praten. Als het prinsesje vertelt dat ze is verdwaald, zorgt de kachel voor een gids die haar naar huis brengt. Het kacheltje en de man zijn helemaal zwart om het mysterieuze rondom ze extra te benadrukken. Het kacheltje vraagt wel of ze zal terugkeren met een mes om hem te bevrijden. Vader was heel blij om zijn dochter weer te zien en dat wordt in de illustratie op een vrolijke en grappige manier weergegeven door zijn rondvliegende tafeltje en lamp. Maar de koning is vervolgens weer streng: hij wil niet dat zijn dochter teruggaat naar het kacheltje. Maar de prinses was stoer en deed het toch! Ze maakte een gat in het kacheltje en er kwam een jongen uit. Het bleek een betoverde prins te zijn en omdat het prinsesje hem had bevrijd, wilde hij graag met haar trouwen.

De prinses wilde dat wel, maar eerst wilde ze afscheid nemen van haar vader. De prins zei dat ze hem niets mocht vertellen over hem. Ze deed het toch. Dit zorgde ervoor dat het kacheltje, de gids én de prins verdwenen. Ze vlogen door de lucht. En het prinsesje ging opnieuw het woud in, maar dit keer om te zoeken naar de prins. Op een gegeven moment zag ze een klein huisje in de verte. Daar woonden vier kikkers die ademloos luisterden naar haar verhaal over de prins. Daarna mocht ze hun soep eten en in hun bedje slapen. De kikkers gaven haar de volgende dag een paar attributen mee die tijdens haar zoektocht goed van pas zouden komen. Ze kuste de kikkers vaarwel en ging op weg. Zou ze de prins en haar vader de koning ooit nog terugzien?

De prinses en het kacheltje is een vermakelijk sprookje dat een hele andere ontknoping heeft dan je verwacht en dat maakt het juist zo leuk en uniek. Patsy Backx heeft bovendien met elke tekening een extra laag toegevoegd aan het verhaal; de beelden versterken de tekst en leggen deze duidelijk uit aan kinderen. De koning heeft een traditionele rode mantel, een grote kroon en een strenge blik, maar laat tijdens het verhaal ook zijn vrolijke, jolige kant zien. Het prinsesje is allesbehalve het stereotype meisje met een jurk, maar juist een stoere, sterke meid met een eigen wil. Ze durft het woud alleen te doorkruisen en is niet bang voor de dieren en het kacheltje. Het verhaal staat hiermee voor onafhankelijkheid en je eigen dromen volgen in plaats van die van anderen.

In het boek staan talloze verwijzingen naar andere sprookjes, waarin voornamelijk de prins op het witte paard de prinses komt redden. In dit verhaal is dat juist andersom. Ook veranderen de kikkers in het verhaal niet in prinsen als de prinses ze kust. Het verhaal laat zien dat de weg ergens naartoe vaak meer de moeite waard is dan het einddoel. En ook al haal je het einddoel niet, dan heb je onderweg vaak wel heel veel opgestoken. Ook het prinsesje leert dat je niet altijd alles kunt hebben wat je wilt, maar dat dit ook niet erg is. Ze is wel trots op wat ze zélf heeft bereikt, en de koning benadrukt dat dit ook mag. De grote, gekleurde illustraties bij deze moraal maken het sprookje extra leuk om (voor) te lezen.

Titel: De prinses en het kacheltje
Auteur: Patsy Backx
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN: 9789463360241
Voor kinderen vanaf 6 jaar.

Lees ook:De Prinses en de pakjes – Caryl Hart – Gottmer €13,95 (3+)
Lees ook:Sofia het prinsesje: Groot verhalenboek
Lees ook:Klassieker: Geheimen van het Wilde Woud – Tonke Dragt
Lees ook:Keteltje prinsessenpret – Jeska Verstegen
Lees ook:Leve de koning! – Arend van Dam & Georgien Overwater

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>