Recensie: Anna’s grote reis – Inez van Loon

Anna's grote reisInez van Loon neemt je in haar nieuwe jeugdboek mee naar het jaar 1847. Anna’s grote reis is namelijk gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Anna Abrahamsz, die destijds met haar familie per schip naar Nederlands-Indië reisde.

Anna is een twaalfjarig meisje uit Amsterdam. Ze is de dochter van een kapitein en heeft een jonger zusje, Kaatje, van zes en een oudere zus, Saskia. Eigenlijk heeft Anna ook nog een broertje van negen, Cornelis, maar die is nog niet zo lang geleden overleden aan de kroep. Anna had een sterke band met haar jongere broer; ze trokken veel met elkaar op en waren allebei geïnteresseerd in de zeevaart. De hele familie heeft veel verdriet van het verlies en met name Anna’s moeder is er slecht aan toe. Ze kijken allemaal uit naar de thuiskomst van kapitein Abrahamsz, die ieder moment terug kan keren uit Indië.

Saskia zit in de achtste klas, maar krijgt ‘loffelijk ontslag’ zodat ze thuis haar moeder kan helpen. Anna zit in de zevende van de ‘tussenschool’ en weet nog niet wat ze gaat doen als ze haar diploma heeft. Kleine Kaatje zit nog op de ‘bewaarschool’. Wanneer Anna en Kaatje na het boodschappen doen op een dag thuiskomen, staat de scheepskist in de kamer. Vader is thuis! Maar ze weten dan nog niet dat dit het begin is van een groots avontuur…

DSCN1056

Kapitein Abrahamsz moet van zijn baas bij de rederij snel weer terugreizen naar Indië. Hij wil dit liever niet, omdat hij nog maar net weet van de dood van zijn zoontje en zijn gezin niet opnieuw in de steek wil laten. Daarom komt hij met een bijzonder voorstel: hij wil zijn gezin meenemen naar Nederlands-Indië! Dit is in die tijd hoogst ongebruikelijk, maar de rederij stemt er toch mee in. Moeder en Saskia zullen dan tijdens de reis de kleintjes les geven. Anna gaat tijdens de reis een verslag schrijven: ‘Journaal van een reis naar Oost-Indië’.

Anna beschrijft gedetailleerd hoe ze Nederland verlaten en via het Gat van Texel en de krijtrotsen van Engeland de grote zee opgaan. Ze hebben genoeg drinken en voedsel bij zich om de reis naar Batavia in één keer te kunnen voltooien. Vader laat Anna alles zien in het laadruim van het schip de Urania. Anna bevindt zich vaak op het bovendek en raakt bevriend met scheepsjongen Michiel, een jongen uit het Burgerweeshuis. Met hem kan ze praten over haar broertje Cornelis. Ze beleven van alles op het schip; soms is er storm en dan weer is het windstil en duurt het dagen voordat ze weer vooruit komen. Er wordt zelfs een ‘kamer aan dek’ getimmerd zodat ze ‘s nachts koel kunnen slapen.

Onderweg sterft er altijd wel een bemanningslid aan buikkrampen, maar dit keer is het ook Michiel die ziek wordt. Hij heeft de rotkoortsen en Anna’s moeder ontfermt zich over hem. Op 5 november 1847 bereiken ze eindelijk Indië. Moeder wil Michiel meenemen naar Welgelegen, de plantage van haar broers. Gelukkig gaat het al snel beter met de jongen, zodat Anna en Michiel samen op avontuur kunnen gaan op de plantage! Want wie is toch die geheimzinnige jongen die ze steeds zien lopen? En is de verloofde van moeder’s broer wel zo geschikt voor hem?

Wie iets van een bepaalde tijd wil begrijpen, moet biografieën lezen, schreef publicist Sebastian Haffner al eens. En dan niet de biografieën van beroemde mensen, maar juist die van de gewone man. Inez van Loon heeft de jeugd van de onbekende Anna Abrahamsz tot in de details uitgewerkt aan de hand van Anna’s reisdagboek en hierdoor krijgt de lezer een goede indruk van de tijd waarin zij leefde. We wanen ons in het Amsterdam van de negentiende eeuw met haar winkeltjes en grachtenhuizen. De scheepvaart bloeide en het was bijzonder dat de familie van een kapitein mee kon gaan op zo’n lange reis naar Indië met de vele ontberingen onderweg.

Je kunt lezen in de geschiedenisboeken over deze periode in de vaderlandse geschiedenis, maar het is natuurlijk veel mooier om het uit de mond van een meisje uit die tijd te horen. Inez van Loon heeft dat op een knappe manier gedaan; ze geeft Anna een stem en we leven met haar mee, waardoor we voelen hoe het is om in de negentiende eeuw te leven. Je leert over klassenverschillen, je leert nieuwe woorden (die achterin het boek staan uitgelegd) en je leert veel over de zeevaart. En het boek is niet alleen leerzaam, maar ook heel spannend!

DSCN1054

Titel: Anna’s grote reis
Auteur: Inez van Loon
Uitgeverij: Clavis
ISBN: 9789044829174
Voor kinderen vanaf 11 jaar.

Lees ook:Anna’s tak – Mireille Messier
Lees ook:De hemel volgens Anna – Stian Hole
Lees ook:Anna wil een huisdier – Kathleen Amant
Lees ook:Anna is ziek – Kathleen Amant
Lees ook:Anna en het luie oogje – Kathleen Amant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>