Recensie: Het grote poepkookboek – Annelie Ansingh

Een aantal jaar geleden maakte Annelie Ansingh poeprecepten voor de kinderen in haar familie. Dit was een groot succes en smaakte naar meer. Inmiddels is er een ‘lekker vies receptenboek’ verschenen: Het grote poepkookboek.

Het boek is opgedeeld in vijf delen: Wat moet je kunnen en weten?, Voorgerechten, Hoofdgerechten, Nagerechten en Koekjes & Traktaties. Voorin het boek staat een lijst met de benodigde materialen, maar ook als je iets niet in huis hebt kun je gewoon aan de slag, want ‘gebruik dan iets wat er op lijkt’. Vervolgens begin je meteen met het leren van de benodigde technieken, zoals die van het ‘drollendraaien’, ‘poepkleuren mengen’ en ‘eieren scheiden’. En natuurlijk hoort bij een vies menu ook een vieze tafel! Maak bijvoorbeeld poepvlekken op het tafelkleed en zet een schone wc-borstel op tafel.

Een poepfeestje geven is natuurlijk het allerleukst! Annelie heeft hier verscheidene tips voor, zoals het versturen van drollenuitnodigingen en het versieren van het huis met onderbroeken en wc-papier slingers. En wist je dat je ook strontvliegen kunt knutselen die je in de gerechten kunt prikken? Wat betreft het drinken kun je allerlei grappige etiketten op al bestaande dranken plakken, zoals ‘eau de toilette’ en ‘appelplas’. En coca-cola noem je gewoon ‘poepsap’.

Vervolgens komen de voorgerechten voorbij. Elk gerecht beslaat 2 pagina’s met een introductie, een uitgebreide uitleg en een serveertip. Ook staat er altijd een handig lijstje bij met de spullen die je nodig hebt. Heb je zin om diarreesoufflé of overgeefsoep te maken? Of heb je zin in volkoren drollebollen? Het kan allemaal! Annelie liet haar fantasie de vrije loop gaan en bedacht ook de recepten kaastenen en veldsalade met konijnenkeutels. Dit laatste recept maak je met honing en voor de keuteltjes moet je even de tijd nemen, maar ‘als je lekker buiten in de zon op het gras gaat zitten is het een leuk klusje’.

Bij het kopje hoofdgerechten ligt een mannetje te dromen over een heerlijke drol. Het eerste recept is dan ook poep naar keuze; de vormen van de drollen maken hierbij niet uit, want ‘die kun je helemaal aan je fantasie overlaten’. En vergeet niet om het geheel te serveren op een stoeptegel, want ouderwetse hondenpoep ligt immers op de stoep! En nu het winter is mag Hollandse winterstamppoep natuurlijk niet ontbreken. Dit gerecht maak je door onder meer wortel, spinazie en rode biet te mixen. Van het gerecht Boeuf de behôefte met pommes derriére kun je een echt kunstwerk maken en Italiaanse gele piesa is ‘een soort pizza, maar zonder tomaat en met veel andere groenten’. Om lekker van te watertanden dus!

Bij de nagerechten mag natuurlijk de drilbilpudding met hoge noot niet ontbreken, een favoriet van Annelie’s neefjes en nichtje. Koeienvlaai is ook een klassieker en kun je het beste serveren op een bord in een bosje hooi. En komt je knorrige tante op bezoek? Dan maak je natuurlijk een ouwe taart, een taart die er al gebruikt uit ziet en dus al verschillende hapjes mist. Remspoorpannenkoeken zijn heel leuk om te maken, omdat je op de pannenkoek af moet rennen en keihard moet remmen voor een geweldig remspoor van chocoladepasta of pindakaas.

Als laatste komen de koekjes en traktaties aan bod, zoals meeuwenflatsen en poepvingers. Poepvingers zijn lange vingers die je in de chocola dipt, dus als je geen tijd hebt om de lange vingers zelf te maken, dan kan je ze ook gewoon kopen in de supermarkt. Soms loopt het iemand ‘dun door de broek’ en daarbij passen de Haagsche diarreewafeltjes. En als je iets uit wilt delen op school, dan kun je uitdeeldrollen maken. Deze bestaan uit schuimpjes met strontvliegprikkers of vlaggetjes. Het boek eindigt met snotklodders, waarmee je glazen, borden en bestek kunt decoreren. En ze zijn ook nog eens heel gezond!

Het grote poepkookboek is een origineel concept waarmee je kinderen op een vrolijke manier kennis kunt laten maken met de keuken. Je maakt (on)smakelijke gerechten en tegelijkertijd heb je ook ontzettend veel plezier! Annelie heeft inspirerende teksten bij elk recept geschreven die je aan het lachen maken én waarvan je meteen zin krijgt om aan de slag te gaan. Koken is niet saai, maar juist een leuke manier om creatief bezig te zijn. Bovendien wordt alles duidelijk uitgelegd en zullen kinderen veel dingen zelfstandig kunnen doen, zonder een ‘groot mens’ in de buurt. Kinderen zullen overigens ook genieten van de illustraties, die de gerechten verduidelijken en het boek nóg grappiger maken.

Er is duidelijk veel tijd besteed aan de vormgeving van het boek, want die ziet er perfect uit. Sommige lezers zullen bij een eerste aanblik van het werk wellicht denken dat het een parodie is op een kookboek, maar dit is absoluut niet het geval. Kinderen leren serieuze zaken en worden niet in het ootje genomen. De recepten zijn zelfs zo gezond mogelijk samengesteld en er staan niet alleen makkelijke, maar ook moeilijke en dus meer uitdagende recepten in het boek. Kortom, van dit lekkere vieze kookboek kun je veel leren!

Titel: Het grote poepkookboek
Auteur: Annelie Ansingh
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672094
Voor kinderen die van koken houden.

Lees ook:Zie zo zaai je! – Annelie Johansson
Lees ook:Het grote Jill-doeboek – Jill Schirnhofer
Lees ook:Het grote kluitman kinderkookboek
Lees ook:Complot 365: 12 boeken, 12 maanden, 365 dagen
Lees ook:Het Grote Gruffalo Doeboek – Julia Donaldson

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>