Recensie: De verschrikkelijke sneeuwman – Alyze Bos

De verschrikkelijke sneeuwman, die bestaat toch niet echt? Dat denkt Eefje ook. Totdat ze plotseling oog in oog met hem staat in het park.

De verschrikkelijke sneeuwman is het tweede boek van schrijfster Alyze Bos en ditmaal werd haar werk gepubliceerd door Uitgeverij Lemniscaat. Eerder verscheen van haar al De drie gouden aapjes bij Uitgeverij Clavis.

De schrijfster zag op een dag een foto van een voetafdruk van De verschrikkelijke sneeuwman in de krant staan en rond dezelfde tijd ving ze een gesprek op. Ze hoorde een moeder tegen haar dochter zeggen: ‘Wat weet jij daar nou van? Je bent een kind van 10.’ Dit inspireerde Alyze tot het schrijven van een boek. Ze dacht: “Stel nou dat ze gelijk heeft. Stel dat ze iets heel belangrijks heeft gezegd en haar moeder neemt het niet serieus. Alleen omdat ze 10 jaar is.”

Zo ontstond De verschrikkelijke sneeuwman, het boek dat – in Alyze’s woorden – gaat over “een moedig meisje van 10 die probeert het mysterie van De Verschrikkelijke Sneeuwman op te lossen, omdat niemand anders het doet”.

De hoofdpersoon uit het boek heeft Eefje Suikerhart en we leren haar kennen als een avontuurlijk meisje dat alvast haar opblaasboot tevoorschijn haalt omdat het buiten maar blijft regenen.

Eefje’s oma ligt in het ziekenhuis vanwege een heupoperatie en daarom zit de familie Suikerhart midden in een verhuizing; vader, moeder en dochter zullen vanwege oma’s broze gezondheid bij haar intrekken.

Maar dan staat er opeens een grote voetafdruk in de krant! Wanneer Eefje vanuit het ziekenhuis terugloopt naar haar nieuwe huis, komt ze in het park een verschrikkelijk monster tegen… en hij lijkt op de verschrikkelijke sneeuwman.

Vanaf dat moment begint de zoektocht naar de waarheid, een waarheid waarin niemand gelooft, behalve Eefje. Ze schakelt de hulp van haar vrienden in, maar er zijn ook klasgenoten die haar dwars proberen te zitten. De lezer volgt Eefje’s spannende onderzoek waarin allemaal interessante en bijzondere mensen de revue passeren.

In haar boek rekent Alyze Bos af met vooroordelen die veel mensen hebben ten opzichte van mensen die ze niet kennen, maar wel tegenkomen in het dagelijks leven. Zoals de zwerver uit het boek, of Roek, de buurjongen, met het alternatieve uiterlijk.

Schrijfster Alyze Bos heeft zich – sinds ze schrijft – voorgenomen om elke dag een onbekend iemand aan te spreken. Als ze samen met haar hond Bink op pad gaat, lukt dat goed. Zo baseerde ze de zwerver in het boek op een zwerver die ze zelf samen met Bink ontmoette in het park.

De verschrikkelijke sneeuwman is een boek dat je in één keer uitleest, omdat je gewoon moet weten hoe het toch zit met dat monster. Bestaat hij echt? Het jeugdboek is een echte aanrader dat je niet alleen vermaakt, maar ook aan het denken zet. Zijn er wel echte monsters of lijkt dat alleen maar zo?

Titel: De verschrikkelijke sneeuwman
Auteur: Alyze Bos
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047706748
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Lees ook:De verschrikkelijke sneeuwman – Alyze Bos
Lees ook:Het Sneeuwman bewaarblik
Lees ook:Genomineerden Hotze de Roosprijs 2016
Lees ook:Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman
Lees ook:Frosty de sneeuwman (Gouden Boekje) – Annie North Bedford

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>