Raar maar waar: Lengte

Vanwege het thema van de Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’, besteden we elke dag aandacht aan een ‘Raar maar waar’ feitje. Vandaag gaat dit over lengte. “’s Ochtends ben je een stukje langer dan ’s avonds.”

‘s Ochtends ben je ongeveer 2 centimeter langer dan in de avond. Dit komt doordat je tussenwervelschijven (de schokdempers die zich in je rug bevinden) vocht bevatten en dit wordt in de loop van de dag uit je wervels geperst.

Hierdoor zullen de tussenwervelschijven aan hoogte verliezen en zul je ‘s avonds dus kleiner zijn. Als je veel staat of rondloopt zal dit meer zijn dan als je veel zit of ligt. ’s Nachts wordt tijdens je slaap het vocht weer aangevuld.

Het hoogteverschil per tussenwervelschijf kan zo’n 10% minder zijn op het einde van de dag. Het effect op je totale lengte kan tot enkele centimeters oplopen (dus kan je ‘s morgens zo’n 2 cm groter zijn dan ‘s avonds).

Boekentip
Bij dit feitje hoort de boekentip Mijn eerste gereedschapskist van Anne-Sophie Baumann, waarmee kinderen vanaf ongeveer 3 jaar kunnen meten dankzij de bewegende elementen in het boek.

Klop! Klop! Klop! Hoor je het ook? De kleine klusjesman is druk in de weer! Want er zijn zoveel dingen in huis die hersteld moeten worden. En met dit boek is dat een fijn kunstje.

Meten, zagen, hameren, vijzen,… het kan allemaal dankzij de negentien bewegende elementen. Een boek dat op ingenieuze wijze de fantasie van kinderen stimuleert. En ook de papa’s zullen maar wat graag mee willen spelen.

Titel: Mijn eerste gereedschapskist
Auteur: Anne-Sophia Baumann
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 9789002258558
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook:Mijn eerste gereedschapskist – Anne-Sophie Baumann
Lees ook:Klop klop klop – Lucy Cousins
Lees ook:Klop klop klop (kartonboek) – Lucy Cousins
Lees ook:Raar maar waar: Vis
Lees ook:Mijn eerste computer – Anne-Sophie Baumann

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>