Alle Prentenboeken van het jaar op een rijtje

Elk jaar kiest een jury speciaal voor De Nationale Voorleesdagen het Prentenboek van het jaar. Al negen titels hebben de eervolle vermelding gekregen. Dat is handig als je een goed en leuk prentenboek zoekt, en je hebt geen idee welke je moet nemen. Kies er een uit dit rijtje,  dan weet je zeker dat je iets goeds in handen hebt. Hoe wordt een boek eigenlijk ‘Het Prentenboek van het jaar’?

Natuurlijk met en goed verhaal en aantrekkelijke illustraties. Maar de jury let er ook op dat er voldoende aanknopingspunten zijn voor interactie tussen voorlezer en peuter. Hier komen ze, van 2004 tot en met 2012.

Ik wil de maan (2004)
Jonathan Emmett en Vanessa Cabban (Van Goor)

Mol ziet voor het eerst de maan.
‘Wat is dat voor moois?’
Die glinsterende bal wil hij wel hebben.
Maar de maan uit de lucht plukken is niet zo makkelijk als hij denkt!

Inhoudelijk sluit het uitstekend aan op de belevingswereld van de al wat grotere peuter en jonge kleuter: ook zij proberen het liefst alles zelf uit! De maan spreekt tot de verbeelding van ieder jong kind. Vanaf ongeveer 3 jaar.

Wat nu, Olivier? (2005)
Phyllis Root en Chtistopher Denise (Lemniscaat)

Papa harkt bladeren en mama hangt de was op. Olivier zit op de veranda. Al snel gaat hij achter een herfstblad aan. Hij verdwaalt in het bos. Hoe vindt hij de weg naar huis terug? Wat nu, Olivier nodigt uit erop uit te gaan met de hele familie. Om de kleuren van de herfst te ontdekken en om de verschillen tussen bomen te herkennen. vanaf ongeveer 3 jaar.

Dat ben jij, Kiki! (2006)
Amy Hest en Jill Barton (Lemniscaat)

Kiki en opa kijken samen foto’s. Hé – wie ligt daar in dat wiegje? Wie is er net lekker in bad geweest? En wie is dat jarige kleine eendje dat zoveel cadeautjes krijgt? ‘Dat ben jij, Kiki!’
De paginagrote illustraties in zachte lijnen en aquarel in frisse kleuren zijn aandoenlijk. Een leuke aanleiding om met het eigen baby-album aan de gang te gaan.

De Kleine Kangaroe (2007)
Guido van Genechten (Clavis) De wereld is groot, veel en veel groter dan de buidel van Mama Kangoeroe. Maar Kleine Kangoeroe blijft liever dicht bij mama. Veel veiliger, warmer en makkelijker. Mama probeert te helpen hem uit de buidel te laten gaan, maar fladderende vlinders, slingerende apen en grote olifanten, Kleine Kangoeroe vindt het niks. Totdat er andere kleine kangoeroes voorbij springen.
Het thema van het loslaten van de veilige situatie is goed uitgewerkt.  Vanaf ongeveer 4 jaar.

Kleine muis zoekt een huis (2008)
Petr Horacek (Gottmer)

Wat doet kleine Muis als ze een grote appel vindt die niet in haar huisje past? Ze gaat op zoek naar een nieuw muizenhuis!
Gluur door de gaatjes van dit boek en ga met kleine Muis op huizenjacht.
De gemengde techniek van collage aangevuld met schilderen en stempelen maken het kijken een feest. De goede begeleidende tekst maakt het erg leuk dit voor te lezen. Vanaf ongeveer 2 jaar.

Anton kan toveren  (2009)
Ole Könnecke (Gottmer)

Geweldig prentenboek. De kleine Anton heeft een toverhoed, een echte! Dus wil hij toveren. De boom verdwijnt niet, maar het vogeltje wel. En Lucas ook! Anton kan toveren. Zijn vrienden geloven hem niet. Tot hij Laura’s vogel terugtovert. Anton kan echt toveren!
Zeer herkenbaar en humoristisch verhaal waar geen woord te veel in staat.
Heldere illustraties die in al hun eenvoud zeer krachtig zijn.  Vanaf ongeveer 4 jaar.

De Wiebelbillenboogie (2010)
Guido van Genechten (Clavis)

Als mama olifant even weg moet, zorgt papa olifant voor de kinderen zoals alleen hij dat kan. Binnen de kortste keren wordt het een vrolijke bende. Alles kan en alles mag. Wat zou mama daarvan vinden?
Dit grappige prentenboek laat zien dat papa’s net zo goed op hun kinderen kunnen passen als mama’s.  Maar wel op hun eigen manier, natuurlijk. Voor kinderen vanaf 4 jaar én hun papa’s.

Fiet wil rennen (2011)
Bibi Dumon Tak en Noëlle Smit (Querido)

Struisvogel Fiet is dol op rennen. Hij laat zich niet tegenhouden door de storm, al komt hij niet vooruit. Hij slaat de uitnodigingen van andere dieren om te drijven, kruipen, kronkelen, vliegen, zwemmen en schuilen af. Fiet wil rennen!
Van kaft tot kaft een verrassend, vrolijk, wervelend prentenboek. Vanaf ongeveer 4 jaar.

Mama kwijt! (2012)
Chris Haughton

Het kleine uiltje slaapt lekker warm tegen mama aan op een tak. Tot hij tuimelt en…. uit zijn nest valt.
Gelukkig helpt Eekhoorn hem wel even. Dat valt niet mee. Ze komen enkele malen terecht bij een verkeerde mama. Het is prachtig geïllustreerd en leest heerlijk voor. Lekker grote prenten, niet teveel tekst. Reken er maar op dat je hem vaak voor mag lezen! Vanaf ongeveer 3 jaar.

 

Veel voorleespret gewenst!

Lees ook:Anton kan toveren voor iPhone en iPad
Lees ook:Daar heb je Anton! Vijf verhalen in een boek – Ole Könnecke
Lees ook:Ik wil mijn mama – Tony Ross
Lees ook:Start Nationale Voorleesdagen
Lees ook:Het grote boek van woorden en plaatjes – Ole Könnecke

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>