Onder mijn matras de erwt – Ted van Lieshout

Onder mijn matras de erwt bevat een keur aan poppenportretten van Ted van Lieshout. Hij maakte van klei vijftien poppen en kleedde ze aan met huis-tuin-en-keukenmaterialen die hij associeert met zijn poëzie.

Zijn foto’s van de poppen vormen een indringende aanvulling op de gedichten die in toonaard variëren van ontroerend poëtisch tot absurd en licht vilein.

‘Ik speelde dat ik moeder was met al mijn vijftien poppen Ze maakten telkens ruzie en daar moesten ze mee stoppen! Vijftien poppen op een rij, allemaal zijn ze van mij. De pop die ik het laatst kreeg, die hield niet echt van mij. Ze ging er al meteen vandoor toen ik er iets van zei. Veertien poppen op een rij, allemaal zijn ze van mij.’

In deze nieuwe bundel ruimt een meisje haar kinderjaren op. De poppen gaan eruit. Papa ook trouwens (nieuwe vriendin). Moeder vliegt uit (nieuwe vriend). Oma blijft, maar voor hoelang? En wat komt ervoor in de plaats? Véél te weinig en tegelijkertijd véél te veel.

Het meisje groeit op van een kind dat nog met vijftien poppen speelt tot een tiener die daar niks meer mee te maken wil hebben. De gedichten lezen als een speurtocht door het leven. Haar ouders zijn gescheiden, ze heeft een broertje, en ze hangt erg aan haar oma, van wie ze zich langzaam losmaakt. Ze worstelt met vragen over liefde en dood, en over wie en wat ze is.

Titel: Onder mijn matras de erwt
Auteur: Ted van Lieshout
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025864989
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook:Rond vierkant vierkant rond – Ted van Lieshout
Lees ook:Het Schrijvertje en andere versjes – Ted van Lieshout & Sieb Posthuma
Lees ook:Leespluim voor ‘Spin op sokken’
Lees ook:Ventje zoekt een vriendje – Ted van Lieshout
Lees ook:Ted van Lieshout wint Woutertje Pieterse Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>