Klassieker: Kikker – Max Velthuijs

Kikker is verliefdWe maken voor het eerst kennis met het personage ‘Kikker’ in 1983. Max Velthuijs maakte toen al sinds 1969 boeken met illustraties en in al zijn werk is de relatie tussen mens en dier erg belangrijk. Veel van zijn personages zijn dan ook dieren met menselijke trekjes.

Zo ook Kikker. Hij komt voor het eerst voor in het boekje Klein-Mannetje heeft geen huis. Zes jaar later is hij de hoofdpersoon in Kikker is verliefd. Dit is het eerste deel in een serie van twaalf prentenboeken over Kikker.

Er komen ook zware onderwerpen aan bod in de prentenboeken; verdriet, angst, watersnood en de dood worden benoemd, maar nooit op een vervelende manier. De wereld van Kikker is namelijk harmonieuzer dan onze wereld; Kikker en zijn vrienden Eend, Haas, Varkentje, en later ook Rat en Beertje, genieten van het leven en zijn gelukkig met weinig.

Elk dier heeft zijn eigen karakter en vaardigheden. Ook heeft ieder prentenboek van Max Velthuijs een boodschap die Velthuijs brengt als universele waarheid. Elk dilemma wordt aan het einde van het boek op een positieve manier opgelost. Niet alleen kinderen genieten van de verhalen over Kikker’s avonturen, ook volwassenen zijn onder de indruk.

De 12 Kikker Prentenboeken:
Kikker is verliefd (1989)
Kikker en het vogeltje (1991)
Kikker in de kou (1992)
Kikker en de vreemdeling (1993)
Kikker is bang (1994)
Kikker is een held (1995)
Kikker is kikker (1996)
Kikker en de horizon (1998)
Kikker en een heel bijzondere dag (1999)
Kikker en eend (1999)
Kikker vindt een schat (2002)
Kikker vindt een vriendje (2002)
Kikker is bedroefd (2003)

In 2004 kreeg Max Velthuijs de Hans Christian Andersenprijs voor zijn mooie oeuvre aan illustraties in prentenboeken en daarnaast ontving hij ook nog een koninklijke onderscheiding. Op 25 januari 2005 overleed Max Velthuijs op 81-jarige leeftijd in Den Haag.

Lees ook:Het grote flapjesboek van Kikker – Max Velthuijs
Lees ook:Documentaire over Max Velthuijs
Lees ook:Kikker is een held – Max Velthuijs
Lees ook:Kerstfeest met Kikker – Max Velthuijs
Lees ook:Kikkers grote avonturenboek – Max Velthuijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>