Een goede (boeken)start voor je kleine met BoekStart

Wanneer begin je met voorlezen? Als het aan BoekStart ligt zo snel mogelijk.
BoekStart is een programma dat het lezen met heel jonge kinderen wil bevorderen én ouders met jonge kinderen wil laten genieten van boeken. BoekStart gaat uit van de gedachte dat kinderen die al op jonge leeftijd in aanraking komen met boeken een voorsprong (op school) ontwikkelen waar ze hun hele leven voordeel van hebben. Samen een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren, verhaaltjes vertellen en ernaar luisteren, versterkt bovendien de band tussen ouder en kind.

Bij BoekStart in Nederland ligt de nadruk op de actieve rol van bibliotheken. Alle ouders van baby’s van drie maanden ontvangen een brief van de gemeente met een waardebon voor het rode BoekStartkoffertje. Zij kunnen dit gratis koffertje met boekjes, een CD met liedjes en informatie over het voorlezen aan baby’s ophalen bij de bibliotheek. De baby wordt dan gratis lid van de bibliotheek en de ouders krijgen een rondleiding waarbij vooral aandacht is voor de speciaal ingerichte BoekStarthoek met een collectie babyboekjes.
Kijk hier of jouw gemeente meedoet aan BoekStart. De kans is groot, al 80 procent van de bibliotheken is op dit moment aangesloten.

Waarom zo vroeg beginnen?
Het versterkt de band tussen ouder en kind. Uit Brits onderzoek blijkt dat kinderen die als baby al werden voorgelezen, het later gemiddeld beter doen op school. Het blijkt namelijk dat samen lezen heel goed is voor de taalontwikkeling van baby’s. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun hele leven profijt van. BoekStart wordt in het kader van Kunst van Lezen in opdracht van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap uitgevoerd door Stichting Lezen (Marijke Bos) en het Sectorinstituut van Openbare Bibliotheken (Truuske Sanders).

Kinderopvang
Naast BoekStart voor baby’s, wordt momenteel sterk ingezet op BoekStart in de kinderopvang. Er zijn al een aantal pilotprojecten uitgevoerd en er worden steeds meer boekenhoeken ingericht in kinderdagverblijven. Begin 2012 doen er 125 kinderdagverblijven en peuterspeelzalen mee, dat is 1,6 procent van alle 7.900 kinderdagverblijven. BoekStart streeft na dit jaar uit te breiden naar ongeveer 360 aangesloten instellingen. Voor deze doelgroep van kinderen zijn meer programma’s (Opstapje, Boekenpret) dus het onderscheiden zal hier dus wel een stukje lastiger worden.

BoekStart en Social Media
Bij dit programma zijn veel enthousiaste mensen betrokken. Met veel passie voor het doel dat ze nastreven. Dat kan je merken aan de vele mogelijkheden waarop je in contact kan komen met BoekStart. Via een groep op Linkedin gaat BoekStart graag de discussie en het gesprek aan over het programma. Als je hierin geïnteresseerd bent kan je lid worden van de groep. Ook is BoekStart te volgen op Twitter en kan je de Facebook pagina ‘liken’ en dus volgen. Alle Social Media uitingen zijn actueel. Er wordt actief gebruik van gemaakt.

 Filmpje BoekStart in bibliotheken

bron: website BoekStart

Lees ook:Website BoekStart online
Lees ook:BoekStart voor peuters
Lees ook:Babyboeken geven kinderen voorsprong
Lees ook:Boekstart Babyboekje van het jaar 2013 is …. Nijntje en de wilde dieren
Lees ook:En het BoekStart Babyboekje van het jaar 2013 wordt…….

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>