Kinderboekenweek 2010 over beeldtaal

Het thema van de volgende Nederlandse Kinderboekenweek is het verbeelden van verhalen, onder het motto: De Grote TekenTentoonstelling – beeldtaal in kinderboeken. Mirjam Oldenhave schrijft het kinderboekenweekgeschenk.

Verweven in verhalen
De 56e Nederlandse Kinderboekenweek, die plaatsvindt van woensdag 6 t/m zaterdag 16 oktober 2010, beperkt zich volgend jaar niet tot illustraties in kinderboeken. Ook is er aandacht voor strips en graphic novels. Het thema wijkt daarmee iets af van voorgaande thema’s. De afgelopen jaren ging het in de Kinderboekenweek over onderwerpen van kinderboeken, nu ligt het accent op een aspect van het kinderboek zelf.
Het is een thema met een historie“, zegt Marieke Verhoeven van de CPNB. “Illustraties zijn al heel lang belangrijk in een kinderboek. Veel helden hebben daardoor een gezicht gekregen. Je ziet ook steeds vaker dat een auteur zich laat inspireren door een illustrator. Strips komen in veel varianten voor en worden soms ook verweven in verhalen. Daarom willen we volgend jaar veel aandacht aan illustraties en illustratoren gaan besteden.

Vuisten
Mirjam Oldenhave, die het Kinderboekenweekgeschenk schrijft, debuteerde in 1998 bij Van Holkema & Warendorf met Een vriendin met vuisten. Sindsdien publiceerde zij een lange reeks boeken, vooral bestemd voor de leeftijdscategorie 9+.
Op zijn blog reageert illustrator Ted van Lieshout nogal verrast op het thema: “Hemeltjelief! Wat móét je met zo’n onderwerp? Ik snap het maar half! Dat zal misschien ook wel de bedoeling zijn van de CPNB, want hoe gaan schrijvers en uitgeverijen inspelen op dit thema, zoals ze de afgelopen jaren hebben gedaan? Niet zo makkelijk als concrete thema’s als ‘dieren’ of ‘eten en snoep’.”
Intussen reageerden al heel wat boeken- en illustratieliefhebbers op de ontboezeming van Van Lieshout. Volg de discussie op zijn blog.

[Bron: Stichting CPNB, Ted van Lieshout]

Lees ook:Twee leuke filmpjes Kinderboekenweek 2009
Lees ook:Prentenboek Kinderboekenweek Nederland
Lees ook:Kinderboekenweek en KinderboekenBlog startklaar
Lees ook:Deze blog gaat stoppen, maar…
Lees ook:62e Kinderboekenweek van start

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>