Babyboeken geven kinderen voorsprong

Baby’s kunnen misschien nog niet lezen, maar hoe vroeger ze kennismaken met boeken, hoe beter dat is voor hun woordenschat, hoe sterker ze zich kunnen concentreren en hoe liever ze later lezen. Dat standpunt verdedigen Majo de Saedeleer en Tania van Acker van Stichting Lezen Vlaanderen en Adriaan Langendonk van Stichting Lezen Nederland in Taalschrift nr. 63.

Achter een flapje
Op deze stelling spelen projecten als Boekbaby’s in Vlaanderen en Boekstart in Nederland in. In Vlaanderen alleen al kregen al 1.500 baby’s sinds 2006 hun eigen boekenpakket. En in Nederland vinden ook ouders nu veel sneller de weg naar de bibliotheek.
Een baby die in een boek achter een flapje gaat kijken, is nieuwsgierig“, zegt Majo De Saedeleer, directeur van Stichting Lezen in Vlaanderen. De Stichting stond mee aan de wieg van Boekbaby’s, een ‘lees’-project voor de allerkleinsten.

Je leven lang
Een baby imiteert de intonatie van zijn ouders al vanaf de achtste maand“, gaat de Saedeleer verder. “Taalontwikkeling begint veel vroeger dan de eerste keer dat je kind ‘papa’ zegt – (lachend) of ‘boek’. Een boek stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en bevordert de goede relatie tussen ouder en kind. Iets waar je vroeg mee begint, blijft je je leven lang bij. Dat is voor ons heel belangrijk in de filosofie van Boekbaby’s. Met babyboeken leggen we mede een basis voor de houding waarmee een kind in het leven staat.

Vlaanderen en Nederland
In 2006 startte Boekbaby’s als een experimenteerproject in tien steden en gemeenten. De Vlaamse Stichting Lezen lanceerde het samen met Locus, het steunpunt van de openbare bibliotheken en cultuurcentra in Vlaanderen. Vanaf september 2008 werd ook Kind en Gezin betrokken bij het project.
In Nederland schoot het gelijkaardige Boekstart in 2008 uit de startblokken. Dat gebeurde op initiatief van de Nederlandse Stichting Lezen en de Vereniging van Openbare Bibliotheken.

De wieg
Maar de wieg van het project staat in Engeland. Zowel Boekbaby’s als Boekstart gaan terug op Bookstart, dat in 1992 pionierde met een boekenproject voor de allerkleinsten. Dankzij het project ontwikkelen ze een grotere woordenschat dan kinderen die er niet aan deelnemen. Ze halen later op school zelfs hogere scores voor rekenen en kunnen zich langer concentreren. Bovendien zijn zowel ouder als kind meer met lezen bezig.
De volledige reportage lees je deze maand in Taalschrift.

[Bron: Taalunie]

Lees ook:BoekStart voor peuters
Lees ook:Website BoekStart online
Lees ook:Een goede (boeken)start voor je kleine met BoekStart
Lees ook:Gratis kinderboek wordt bijgedrukt
Lees ook:Voorlezen aan de allerkleinsten, doen!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>