Kinderrechten thema Jeugdboekenweek

Stichting Lezen (Belgie) maakte zojuist het thema bekend van de Jeugdboekenweek 2010. In die aflevering zullen kinderrechten centraal staan.

Recht op boeken
Kinderrechten wordt het thema van de Jeugdboekenweek 2010. Dat maakte Stichting Lezen bekend. De slogan wordt ‘Recht op boeken’.
De volgende Jeugdboekenweek vindt plaats van zaterdag 13 tot zondag 28 maart 2010.
Twintig jaar geleden keurden de Verenigde Naties het Verdrag inzake de Rechten van het Kind goed. Tijdens de Jeugdboekenweek wil Stichting Lezen kinderen laten stilstaan bij kinderrechten. Dat doet ze aan de hand van de mooiste boeken, omdat die juist vaak gaan over dat dak boven je hoofd en mensen die om je geven, over klein zijn en groot groeien in veiligheid én vrijheid.

Wij willen lezen!
Het recht op mooie boeken en verhalen mag dan een luxe lijken, maar dat is het niet. Verhalen kunnen troosten als je leven niet helemaal loopt zoals je wil. Of ze brengen begrip bij voor wie het niet zo goed heeft als jij. Verhalen kunnen zelfs een duwtje geven om onrecht niet zonder meer te aanvaarden en om in actie te komen. Of dat onrecht nu vlakbij gebeurt of ver weg.
Daarom roept Stichting Lezen in de Jeugdboekenweek-campagne kinderen op om het recht op boeken ‘af te dwingen’. Misschien komen er wel pamfletten waarop kinderen elke dag een verhaal vragen of een eigen boekenplank… Misschien zetten kinderen petities op voor een voorleeskwartiertje in de klas en thuis, voor een bezoek aan de bibliotheek… Misschien komen er wel leesstakingen, ‘wij willen lezen!’-affiches, een boekenmars, een bestorming van het parlement… Een wild begin van een grote campagne!

[Bron: Stichting Lezen, Villakakelbont]

Lees ook:Vlaamse Jeugdboekenweek
Lees ook:Recht op boeken!
Lees ook:Start Jeugdboekenweek België 2016
Lees ook:Rechtop met Obi en Odette (Laten we praten over…) – Emy Geyskens & Kolet Janssen
Lees ook:Jeugdboekenweek

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kinderrechten thema Jeugdboekenweek

 1. Inge

  SUPERGOED THEMA!!!!!

    /   Reply  / 
 2. Laura Vos

  Recht op boeken, voor iedereen. Hoera, we gaan ervoor! Hier sta ik helemaal achter.
  Geweldig!

    /   Reply  / 
 3. axel hale

  Ik vind het een supergoed thema maar ik vind het lezen saai.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>