Woutertje Pieterse Prijs 2015 voor Doodgewoon

Vandaag vond de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs plaats. De Woutertje Pieterse Prijs wordt – al sinds 1988 – jaarlijks uitgereikt voor het beste Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro.

De 28e editie van de Woutertje Pieterse Prijs voor het beste kinderboek van 2014 werd gewonnen door de schrijfster Bette Westera en de illustrator Sylvia Weve voor hun boek Doodgewoon, een dichtbundel met bijna vijftig versjes rond het thema dood.

“De taal is vormvast, de illustraties divers en zeer passend, kleurrijk en rijk aan beeldkracht, het samengaan van tekst en beeld is meesterlijk,” aldus de jury dat Doodgewoon een “groots boek” noemde.

Voor het eerst werden dit jaar de nominaties voor de prestigieuze prijs al eerder bekend gemaakt. Naast Doodgewoon nomineerde de jury De Duik van Sjoerd Kuyper en Sanne te Loo, De gans en zijn broer van Bart Moeyaert en Gerda Dendooven, Soms laat ik je even achter van Daan Remmerts de Vries en Honderd uur nacht van Anna Woltz.

Om het onderwijs aan te moedigen Doodgewoon op school te bespreken is er ook dit jaar lesmateriaal ontwikkeld bij het winnende boek, geschreven door Lieke van Duin (publicist, redacteur en auteur) en Jos van Hest (publicist, poëziedocent en dichter). Vanaf vandaag zijn de lestips gratis te downloaden van www.woutertjepieterseprijs.nl .

Op de website staat eveneens lesmateriaal bij alle overige bekroonde boeken. Tot nu toe is het materiaal voornamelijk gesubsidieerd door Stichting Lezen; de lestips bij Doodgewoon zijn bekostigd door Bruna, sinds 2015 de sponsor van de Woutertje Pieterse Prijs.

Daarnaast zijn er ook twee kleurplaten beschikbaar; de ene kleurplaat gaat over ‘Poes Minoes’ en de andere over ‘Niet bang zijn’. Wil je naar enkele gedichten luisteren? Bette Westera leest er hier drie voor. ‘Hemel’ kun je daarvan ook hieronder beluisteren.

Titel: Doodgewoon
Auteur: Bette Westera
Uitgeverij: Gottmer
ISBN: 9789025756680
Voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar.

Lees ook:Woutertje Pieterse voor Verhelst+Cneut
Lees ook:Shortlist Woutertje Pieterse Prijs 2015
Lees ook:Winnaar Gouden Griffel 2015
Lees ook:Haasje Repje – Bette Westera
Lees ook:Gratis lestips Wouterje Pieterse Prijs

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>