Hoogste tijd om te gaan voorlezen, ik mag het BoekStartkoffertje ophalen

17 november 2012 -Wat fijn dat de gemeente waar ik woon boekjes (voor)lezen belangrijk vindt. Want mijn meisje is bijna vijf maanden en deze week lag de brief in de bus. De brief met de waardebon om bij de bibliotheek het BoekStartkoffertje op te halen en een (tijdelijk) gratis lidmaatschap voor Elin af te sluiten.

Het idee van BoekStart: Samen een boekje lezen – plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen – versterkt de band met je baby. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kan dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Het landelijke project BoekStart voor baby’s stimuleert dit. De openbare bibliotheek speelt hierbij een centrale rol.

Heb jij ook een baby onder de zes maanden en ben je benieuwd of jouw gemeente meedoet aan BoekStart, kijk dan hier.

 

Schrikken
Voorlezen doe ik al sinds Elin’s geboorte. het maakte niet uit welk boek, gewoon hardop lezen, om haar aan mijn stem te laten wennen. Soms begon ze ervan te huilen, vooral als ik te serieus in mijn dialoogrol zat. Dan keek ze me met grote, een beetje bange ogen aan en zette ik maar snel een iets mildere stem op.

 

Bah, boeken
Ik denk niet dat er veel kinderen zijn die zelf  zo ongeveer een bibliotheek vol prenten- en kinderboeken kunnen aanleggen. Elin wel, maar wat wil je met een moeder die van kinderboeken haar passie heeft gemaakt. Dat is trouwens wel mijn grootste angst, dat ze er niks aan vindt, aan die duizend kinderboeken die ze tot haar beschikking heeft.

Achteruit lezen
Als ik een boekje met haar bekijk, bladert ze teruguit. In hoeverre je van bladeren kan spreken dan. Ik laat haar maar lekker. Dat een boek van voor naar achteren gelezen moet worden, dat komt later wel. Ze vind op zijn kop ook net zo leuk.

Smaak
Echt smaak heeft ze trouwens nog niet. Ik vond een vrolijk gekleurd (dat wel) kartonboek bij oma. Elin bleef ernaar kijken. Met haar kleine handjes pakte ze het boek stevig vast. Ze vindt het boek zo mooi, dat ze begon te kwetteren en daarna begon ze te kwijlen. Dat doen ze nou eenmaal als ze iets echt heel erg leuk vinden.
Maar dan de tekst in dat boek, au! Ik krijg behoorlijke jeuk van een zin als: ‘Teddy kijkt verwonderd naar al de ballen, daarmee te kunnen spelen, zou hem best bevallen.

Gelukkig gaat het bij een baby niet om de tekst. Nee, veel belangrijker is de knuffelfactor, het kunnen voelen van verschillende stofjes en structuren, het knisperen en het kunnen kijken naar felle kleuren. Volgende week maar eens een bezoekje brengen aan de biblioteek.

 

 

 

 

 

 

Lees ook:Website BoekStart online
Lees ook:BoekStart voor peuters
Lees ook:Een goede (boeken)start voor je kleine met BoekStart
Lees ook:Verkiezing BoekStart Babyboekje 2016
Lees ook:Boekstart Babyboekje van het jaar 2013 is …. Nijntje en de wilde dieren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>