Leespluim maart 2012: Tararì tararera – Emmanuela Bussolati

De Leespluim van maart 2012 gaat naar Tararì tararera van Emanuela Bussolati, uitgegeven bij Tutti. Een beetje gek, of juist helemaal te gek?

Piripu
Piripu doet qua klank een beetje denken aan Muisje Pierieliepiepielo, het muisje van Eefje Wentelteefje. Maar het gaat hier niet om een muisje. Het gaat om de Piripu-taal, waarin het is geschreven.
“Piripu Pà, Piripu Mà, Piripu Sò, e Piripu Bé su sero gnamgnam.”
Een klein stukje letterlijke tekst uit het prentenboek van Emanuela Bussolati.
En wat is nu zo goed aan dit prentenboek? Niemand spreekt de Piripu-taal, toch begrijp je prima wat er staat. Dat kan alleen als de illustratie en de tekst goed op elkaar aansluiten. Bekijk de voorkant van het prentenboek maar eens en lees dan de Piripu-tekst hierboven nog eens. Niet helemaal abracadabra toch?

Echt magie
Een aantal bomen met vruchten eraan; vijf mollige langstaartige wezentjes die duidelijk verschillen in grootte, dat moeten haast wel Piripu Pà, Mà, Sò, Bé en Bibi zijn. Ze zijn in de bomen geklommen, op de kleinste na, die zit er een beetje mokkend bij. Dat zal Bibi wel zijn. Het verhaal gaat over deze eigengereide Bibi en zijn vriendschap met een olifant.
De echte magie van het prentenboek komt tot leven door de stem en de passie waarmee een volwassene het boek voorleest. Emmanuela schreef dit boek uiteraard met een reden in de verzonnen taal Piripu. De taal zit vol warme klanken die iedereen op zijn eigen manier kan uitspreken.

Uitleven
Woord, beeld en klank maken samen het verhaal compleet. In de heldere illustraties staan de collage-achtige bomen, planten, struiken en rotsen in scherpe tegenstelling tot de gezellige, mollige Piripu-familie. Daarbij komt dan nog de suggestieve Piripu-taal en de stem van de voorlezer die roept, fluistert, bromt, gilt, lacht en vanalles meer. Een verhaal waarmee je jezelf kunt uitleven. De kleine luisteraar zal aan je lippen hangen.

Over de Leespluim
De Leespluim is een bekroning van kwalitatief goede en veelzijdig bruikbare boeken voor jonge kinderen. Een maand geleden raakte bekend dat NBD|Biblion niet langer de Leespluim ondersteunt. De jury moet op zoek naar nieuwe middelen. (zie bericht 09/12/11).

Bron: Villa Kakelbont en Leespluim

Titel: Tararì tararera
Auteur en illustratie: Emmanuela Bussolati
Uitgeverij: Tutti
vanaf drie jaar
 

Lees ook:Leespluim voor ‘Daarbuiten loopt een schaap’
Lees ook:Leespluim maart 2016: Kom uit die kraan! – Tjibbe Veldkamp
Lees ook:Muisje wil dansen – Anita Bijsterbosch
Lees ook:De leeuw in de muis – Rachel Bright
Lees ook:Leespluim november voor Paul Biegel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>