Recensie: De veerman – Paula Gerritsen

De veerman‘Onder water ligt een dik touw, van de ene oever van de rivier naar de andere. De veerboot zit eraan vast, zodat ie niet kan wegdrijven op de stroom van de rivier. Maar dat is nou net wat de veerman op een dag wil!’

Paula Gerritsen loopt elke dag langs de rivier en ziet dan altijd de gele veerboot die van de ene oever naar de andere vaart. Op een dag kwam ze opeens op een idee: ‘Stel je voor dat de boot ineens los zou zijn van het touw en mee zou drijven op de stroom van de rivier. Zou dat geen prachtige tocht zijn?’ En zo is het prentenboek De veerman ontstaan, waarin we een veerman volgen die het roer drastisch omgooit.

DSCN1809

Iedere dag vaart de veerman over de rivier. In het donker, als het sneeuwt en bij mooi weer. Hij brengt koeien van de ene naar de andere kant van de rivier. Ook brengt hij de meisjes naar school in het dorp aan de overkant. De veerman is inmiddels al een oude man geworden. Eerst zien we hem als jongen en nog zonder snor. Op de volgende prent is hij weer iets ouder geworden en draagt hij een bruine snor. Maar op een gegeven moment is deze snor grijs en zien we de veerman over het water turen. De rivier stroomt de verte in en de veerman zou eigenlijk weleens willen weten waar deze helemaal naartoe gaat.

Ja, de veerman gaat op avontuur! ‘Hij haalt zijn spulletjes op en maakt het touw van de veerboot los.’ Hij vraagt aan de rivier om hem mee te nemen. Zijn hondje is ook enthousiast en helpt hem. De boot drijft langzaam met de stroom mee. En je ziet de veerman zwaaien naar de mensen aan de kant. Die kijken hem verwonderd na. Wat doet die veerman nou? Na een paar dorpjes komt de veerman ook langs drukke steden met hele hoge gebouwen. De veerman en zijn hond kijken hun ogen uit. Ook ziet hij fabrieken en jachthavens en hele grote containerschepen. Hij vaart er met zijn kleine gele veerbootje langs en je ziet de mensen verschrikt naar het bootje kijken. De veerman blijft vrolijk zwaaien.

DSCN1813

En dan wordt het steeds stiller en is de veerman aan zee beland. Het ziet er daar prachtig uit en de veerman besluit om daar te blijven. De hond is al een gat aan het graven en de meeuwen zitten op de paaltjes langs het strand. We zien de veerman de vlag van de veerboot oprollen en die avond loopt hij met zijn hond langs het strand en zie je hem zichtbaar van zijn oude dag genieten.

Paula Gerritsen heeft met De veerman een hartverwarmend prentenboek gemaakt dat niet alleen kinderen, maar ook volwassenen zal bevallen. Je ziet de veerman steeds ouder worden terwijl je leert over zijn vak. Hij betekent iets voor veel mensen, maar zelf vaart hij elke dag, jaar in, jaar uit van dezelfde oever naar de overkant en weer terug. Hij wil ook weleens iets anders zien en besluit om de wijde wereld in te trekken met zijn bootje en zo van zijn pensioen te gaan genieten. De illustraties zijn schitterend en passen helemaal bij de sfeer van het boek. Het is een ode aan alle veermannen en -vrouwen van Nederland en daarnaast een mooi avontuur om voor te lezen aan de allerkleinsten.

DSCN1816

Titel: De veerman
Auteur: Paula Gerritsen
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672377
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Hond op hakken – Paula Metcalf
Lees ook:Klassieker: Het kleine huis aan de rivier – Laura Ingalls Wilder
Lees ook:Zo mooi anders – een gedichtenprentenboek
Lees ook:Op stap met Snor (Mijn eerste groeiboek: Ik lees het zelf!) – Mariette Vanhalewijn
Lees ook:Hond in het huis van Wolf – Sylvia Vanden Heede

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>