Recensie: Voor Papa – Daan Remmerts de Vries

Voor Papa is een prentenboek dat werd geschreven door Daan Remmerts de Vries en geïllustreerd door Marije Tolman. Het verhaal is een ode aan alle lieve en stoere papa’s én aan de verbeelding.

Lynn is een meisje met een papa die haar ‘s ochtends naar school brengt op de fiets. ‘Toen ik vanmorgen naar de klas toe ging heeft papa mij gebracht. De wind, die duwde door zijn haren en de bomen lachten zacht.’ Lynn zit op de stang van de racefiets en haar vader trapt. Ze komen aan bij juffrouw Merkelbach, door Lynn ‘juffie Merkelbach’ genoemd en papa zet haar naast de juf neer. Vervolgens gaat hij ‘aan de slag!’

Je ziet Lynn in de klas in een ronde cirkel zitten naast juffrouw Merkelbach en er vliegt een papieren vliegtuigje boven haar hoofd. Die vliegt richting de poster met Afrikaanse dieren. Lynn vertelt dat haar vader werd gebeld en snel naar Afrika moest, want daar was ‘een groot gevaar’.

Er stond al een vliegtuig voor hem klaar, lees je in het op rijm geschreven verhaal van Daan Remmerts de Vries. Op de fantasierijke en kleurrijke tekeningen zie je Lynn aan een schooltafeltje zitten, midden in een Afrikaans landschap met neushoorns en luipaarden. Het lijkt net een school met allerlei exotische dieren die aan tafeltjes zitten te werken en lezen en er staan ook enorme bomen die uit kleine bloempotjes groeien. Daartussen zit Lynn. Op de volgende pagina giet het meisje water in een van deze bloempotten. Ze is nu opeens in een bos met heel veel bijzondere vogels, maar waar ook een griezelmonster losloopt!

Maar haar papa komt gelukkig net aan met zijn vliegtuig en ziet meteen het beest! ‘Want, ja, m’n papa ís wel knap,’ aldus Lynn. Op de illustraties zie je het grote monster rillen wanneer de vader van Lynn vanachter de bosjes tevoorschijn komt. Het monster lijkt erg op een koe en roept ook telkens BOE! Alle dieren zijn bang voor het monster, maar Lynns vader neemt hem gewoon in de houtgreep! De vader van Lynn gaat daarna door naar het verre Mexico om een president te helpen en we zien hem door de nacht reizen op een olifant – door Lynn heel aandoenlijk presi-vent en ojefant genoemd.

De arme presi-vent heeft helemaal niemand om mee te spelen, dus gaat papa met hem dammen. Daarvoor krijgt de vader van Lynn zelfs een medaille! Daarna zit er een referentie naar King Kong in het boek, de aap die een vrouw beet had bovenop een groot gebouw. Vader weet die boef weer terug te halen naar ‘de andere apen’. Eenmaal thuis moet papa alles uitgebreid aan Lynn vertellen…

Daan Remmerts de Vries weet de fantasie van elk kind te prikkelen met dit nieuwe prentenboek. De illustraties van Marije Tolman passen er perfect bij, want ook deze zitten vol met dromerige taferelen, zodat het net lijkt of Lynn les krijgt van ‘juffie Merkelbach’ in de jungle! Papa is de held in het verhaal, want die weet griezelige monsters en gigantische apen te verslaan en hij krijgt zelfs een medaille van een president… Het is leuk dat Lynn gewoon in haar eigen taaltje brabbelt, zoals kinderen dat kunnen doen, dit maakt het prentenboek net dat beetje leuker en origineler. Ook zullen kinderen dit zeker grappig vinden en wellicht zelfs corrigeren. Leerzaam én leuk dus!

Het prentenboek heeft een groot formaat en daardoor kan de tekst op rijm mooi en duidelijk onder elke prent staan. Vaak staat de tekst door de prent heen, maar hier is bewust gekozen om dat niet te doen en daardoor valt er nog meer te zien op de prenten. Kortom, een leuk boek om voor te lezen en dan natuurlijk vooral door papa’s! Samen kun je dan na het lezen lekker verder fantaseren…

Titel: Voor Papa
Auteur: Daan Remmerts de Vries
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672490
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Unieke samenwerking Daan Remmerts de Vries en Philip Hopman
Lees ook:Soms laat ik je even achter – Daan Remmerts de Vries
Lees ook:De cycloop – Daan Remmerts de Vries
Lees ook:Gouden Griffel 2010 voor ‘Voordat jij er was’ van Daan Remmerts de Vries
Lees ook:V = de vos – Daan Remmerts de Vries

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>