Recensie: Mosha – Harmen van Straaten

Mosha is een olifant en dat is meteen al te zien op de cover en aan het binnenwerk van het nieuwe prentenboek van Harmen van Straaten. Van Straaten schreef echter alleen de tekst; Jan Jutte maakte er de mooie tekeningen met Aziatische tinten bij.

Het prentenboek kent een bijzondere totstandkoming; Mosha is namelijk een bestaande Aziatische olifant. Toen ze een baby was, stapte ze per ongeluk op een landmijn en verloor ze haar rechter voorbeen. Maar gelukkig kon ze met de hulp van The Asian Elephant overleven. Dit olifantenziekenhuis zorgde namelijk voor de allereerste beenprothese voor een olifant! Vervolgens was Elephant Parade geboren; sculpturen in de vorm van olifanten worden geverfd en verkocht. Met de opbrengsten worden het ziekenhuis en olifant Mosha voor altijd gesteund. Mosha werd hierdoor een symbool van overleving en hoop. En niet alleen wat betreft olifanten, maar voor iedereen die weleens een steuntje in de rug nodig heeft.

Met deze achtergrond kwam Harmen van Straatens verhaal over Mosha tot stand. In het prentenboek is Mosha verdwenen. Chai en Mali zijn naar haar op zoek. ‘Mosha, waar ben je?’ roepen ze allebei. Iedere dag komen ze bij Mosha op bezoek in het ziekenhuis, maar daar is ze deze keer niet. Je ziet de twee kinderen vertwijfeld staan kijken. Ze zien vervolgens dat er een hek openstaat…

Vlakbij zit er een klein aapje op een paal. Maar ‘mijn naam is haas,’ zegt hij en wijst naar een boom. In de boom zitten allemaal kaketoes, die het liefst de hele dag door kakelen over iedereen. Maar ze kennen Mosha niet, ook niet als ze vertellen dat Mosha door een landmijn, een bom, een kunstbeen heeft. De kaketoes schrikken van het woord bom en vliegen ervandoor. Eentje wil echter nog wel even snel delen dat hij Mosha wel heeft gezien en wijst ze in de juiste richting.

Chai en Mali lopen tussen de grote bomen door en zien plotseling een slurf. Zou dat Mosha zijn? ‘Boe!’ De slurf blijkt een hele grote dikke slang aan een tak te zijn. En die ziet in Mosha wel een lekker hapje. Of nee, toch niet, want Mosha is veel te groot! Hij zag haar lopen en wijst ze verder in de goede richting. Met een grote boog lopen de kinderen om de slang heen en zoeken ze verder. Ze roepen en zijn bang dat Mosha iets is overkomen. Of is ze verdwaald?

Plotseling blijkt dat ze een slaapmuis wakker hebben gemaakt die kort daarvoor ook al wakker was geworden van een stampende olifant… De slaapmuis kan ze dus gelukkig weer een stapje verder helpen voordat hij weer lekker verder slaapt. De twee kinderen staan even later bij de waterkant en zien allemaal krokodillen in het water. Ze zien ook een paar dikke billen, maar die blijken van een nijlpaard te zijn en niet van Mosha. Mali en Chai gaan op een boomstronk zitten. Ze zijn namelijk nogal moe geworden van het zoeken naar Mosha…

Ze moeten zelfs huilen, want ze kunnen nu de verrassing niet vertellen. Maar dan staat Mosha opeens achter ze! Ze heeft de kinderen nodig, want een kleine tijger heeft last van een doorn in zijn pootje. Mosha hoorde hem om hulp roepen en had daarom het hek opengemaakt. Het tijgertje is blij als de kinderen hem helpen en geeft Mosha heel veel kopjes. En dan is het eindelijk tijd voor de verrassing…

Mosha is een vertederend prentenboek over een lieve olifant met een droevige geschiedenis. Maar ook al heeft Mosha een kunstbeen, het weerhoudt haar er niet van om een klein tijgertje in nood te hulp te schieten. Dankzij het olifantenziekenhuis heeft Mosha namelijk weer plezier gekregen en kan ze weer vrolijk rondhuppelen. Dit is dan ook de boodschap van het verhaal; ook al zit het soms tegen, de zon kan gelukkig ook weer gaan schijnen.

Dus zit je kind in een dipje, dan is dit boek een kleurrijke oppepper. Bovendien zijn de illustraties van Jan Jutte prachtig en zeer expressief. De Aziatische natuur wordt, naast de mensen en dieren, ook bijzonder mooi belicht. En Harmen van Straaten laat zien dat hij niet alleen een goede illustrator is, maar ook een verhaal kan vertellen zonder daarbij te tekenen.

Titel: Mosha
Auteur: Harmen van Straaten
Uitgeverij: Rubinstein
ISBN: 9789047622901
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook:Het Gouden Boek van Harmen van Straaten
Lees ook:De liefste kusjes zijn voor jou (met CD) – Harmen van Straaten
Lees ook:Hé, wie zit er op de wc? – Harmen van Straaten
Lees ook:Het cadeau – Harmen van Straaten
Lees ook:Het grote griezelboek – Harmen van Straaten

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie: Mosha – Harmen van Straaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>