Recensie: Een geweldige dag – Lane Smith

Het prentenboek Een geweldige dag begint met warme zonnestralen van de knalgele zon die je tegemoet schijnen op de eerste pagina. Het verhaal is geschreven en geïllustreerd door Lane Smith, die eerder al succes boekte met het fantastische Waar is mijn kudde?

Als je de bladzijde omslaat zie je Poes lekker in de zonnestralen liggen. ‘De zonnestralen voelden fijn op de rug van Poes.’ Poes ligt tussen de narcissen in het bloembed, waar hij altijd graag ligt. Je ziet Poes genieten tussen de prachtig gekleurde bloemen. Het was dan ook ‘een geweldige dag voor Poes’. Op de achtergrond zie je een woonhuis waar de tuin en het bloembed waar Poes in ligt bijhoren.

Aan de linkerkant van de bladzijde zie je al een stukje van het blauwe opblaasbad dat een pagina verder groots wordt uitgelicht. Vriend Bert had dit bad voor Hond laten vollopen. Hond hield namelijk van lekker fris water als het zo heet was als nu. Je ziet Hond vervolgens met een tevreden blik in het bad zitten. ‘Het was een geweldige dag voor Hond.’ En daar komt Bert, een jongen in een korte broek, uit zijn huis. Hij heeft een grote zak met vogelzaad bij zich.

Er staat een voederbakje in de tuin en Bert vult het tot de rand. Mees knabbelt lekker aan het zaad. Je ziet hem met een zaadje in zijn snavel zitten en hij kijkt blij. ‘Het was een geweldige dag voor Mees.’ Maar de eekhoorn kan niet bij het zaad in het voederbakje komen. Bert heeft hier gelukkig aan gedacht en legt een maiskolf in het gras. Zo was het ook ‘een geweldige dag voor Eekhoorn’.

Maar dan komt plotseling de grote ommekeer in het verhaal; de rust in de tuin van Bert wordt plotseling flink verstoord door een groot dier. Er verschijnt een hele grote bruine Beer. Mees en Eekhoorn zien hem het eerst en je ziet de vogel en het beestje heel erg schrikken. Het WAS een geweldige dag voor de dieren in de tuin, totdat de Beer tevoorschijn kwam en ze snel weg moesten rennen. Je ziet dat Beer begint te eten en te drinken en te rollebollen.

De Beer zit te genieten in de tuin van Bert. Hij voelt de warme zonnestralen op zijn lijf, het frisse water in zijn mond en de mais en het vogelzaad in zijn buik. Ten slotte besluit hij om een dutje te gaan doen in het bloembed. Beer ligt lekker tussen de prachtige bloemen en heeft zijn ogen dichtgedaan. ‘Het was een geweldige dag voor Beer.’ Maar waar is de rest gebleven?

Een geweldige dag is een prentenboek op A4-formaat met fraaie pastelkleuren. Het boek draait om vijf dieren die allen hun eigen voorkeuren hebben wat betreft het slagen van een dag. In de tuin van Bert is het warm en behaaglijk en soms kunnen dieren elkaar dan in de weg zitten. Beer houdt namelijk ook van mais en zaad, van warme zonnestralen en van fris water. En omdat Beer zo groot is, durven de andere dieren er niets tegen te doen. Zelfs Bert, de mens in het verhaal, niet.

Je kunt kinderen met dit boek dan ook laten zien dat iedereen zo zijn eigen behoeftes heeft. En vaak is het nog grappig ook! Beer met een bek vol mais bijvoorbeeld… Al zal Eekhoorn er niet om kunnen lachen, want het was zijn maaltijd. Het boek nodigt ook uit om naar buiten te gaan en fijne plekjes op te zoeken in de tuin. Je ziet dat er allemaal dieren wonen, zoals vogels en beestjes. Wellicht geen Beer, maar wel andere fijne dieren die je laten zien waar zij van houden en de natuur die zorgt voor gezonde vitamines.

Titel: Een geweldige dag
Auteur: Lane Smith
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672254
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Een geweldige dag – Lane Smith
Lees ook:Ik en de dieren – Liesbet Slegers
Lees ook:Eekhoorn in de herfst & Eekhoorn in de winter – Lotje
Lees ook:Knuffelboekje Beer & Poes – Surya Sajnani
Lees ook:Poes, waar ben je? – Marijke Rondelez

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>