Recensie: De Tuinen van Ginder – Rieks Veenker

Rieks Veenker neemt je samen met een oude bijenkoningin mee naar een bijzondere wereld achter de Poort van Heinde. Laat je kinderen kennis maken met de natuur en haar bijzondere dieren in de vorm van dit sprookjesachtige verhaal!

De Tuinen van Ginder is op mooie wijze op A4-formaat vervaardigd door Uitgeverij Palmslag. Je slaat het boek open en gaat meteen de honingraat van de bijenkoningin in. Zij neemt je 14 verhalen lang mee op reis. In het eerste hoofdstuk wordt ze achterna gezeten door een zwerm zoemende bijen. Als deze haar te pakken weet te krijgen, zal ze worden doodgestoken door haar dochter. ‘Zo gaat dat nu eenmaal met een oude bijenkoningin.’

Als de hooiwagen waarop ze zit niet verder kan, hoort de bijenkoningin plotseling een stem. Het blijkt de Mier van Welkom te zijn. Zij nodigt de bijenkoningin uit om door de Poort van Heinde naar de Tuin van Ginder te gaan. Als ze eenmaal binnen is, verdwijnt de deur langzaam achter haar en lost deze uiteindelijk helemaal op. Maar de bijenkoningin wordt hier absoluut niet bang van, want ze is juist opgelucht dat ze nu niet meer achterna wordt gezeten.

De bosmier verwelkomt de koningin in de Tuin van Lucht en Verlichting, waar het altijd nacht is. Er worden voorbereidingen getroffen om de tuin op te fleuren voor Prinsjesdag. De koningin gaat verder de tuin in en komt bij een roze spin, Suikerspin. Hier beleeft ze haar eerste avontuur. Vervolgens komt ze bij een tafel van vijf met vier dieren. Hier verloopt het opzeggen van de Tafel van Vijf niet helemaal goed en breekt er een dobbelsteen dwars doormidden.

De koningin vindt dat er maar rare beesten in de Tuin van Ginder wonen. En wat een rare tafels! Gelukkig weet ze de dobbelstenen te helpen en zij leiden haar naar Ezelsbrug. Hier moet ze het wachtwoord zien te achterhalen om verder te komen. De koningin voert vervolgens voortdurend grappige gesprekken met de andere dieren in de Tuinen van Ginder. Zo blijkt een muggenzifter ook daadwerkelijk een Muggenzifter te zijn! Gelukkig kan de koningin ook ziften en weet ze hem te ontfutselen wat het Hof van Nevelingen is en de geschiedenis van de Tuinen van Ginder… Zal ze de dieren weten te helpen?

De Tuinen van Ginder is een bijzonder boek; het laat kinderen zien hoe de natuur in elkaar steekt, het bevat sprookjesachtige elementen, maar maakt je daarbij ook nog aan het lachen. Rieks Veenker is verantwoordelijk voor het verhaal dat vanaf het begin tot het eind boeit. Hoe zal het de bijenkoningin vergaan in de verschillende tuinen? Langzamerhand kom je meer te weten over de Tuinen van Ginder en ontrafel je de mysteries. Er staat wel veel tekst bij de prenten, dus is het boek alleen geschikt voor kinderen die hier al aan toe zijn, zowel wat betreft voorlezen als zelf lezen.

De prenten zijn wonderschoon en er zijn verscheidene illustraties die twee pagina’s in beslag nemen, zodat je alle details kunt bewonderen. Coen Hamelink weet de personages van Rieks Veenker duidelijk weer te geven, waardoor het verhaal nog meer begint te leven. Zo is de prent van Suikerspin niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook heel grappig. Wanneer zie je nou een knalroze spin met een kopje koffie en een stukje gebak? Maar ook de minder leuke momenten weet Hamelink te vangen; het zielige oranjetipje dat wordt gestoken door de bijenkoningin is hier een voorbeeld van. Hopelijk zal er in de toekomst nog meer verschijnen van het nieuwe duo Veenker/Hamelink, want dit werk is veelbelovend.

Titel: De Tuinen van Ginder
Ondertitel: Achter de Poort van Heinde
Auteur: Rieks Veenker
Uitgeverij: Palmslag
ISBN: 9789491773457
Voor kinderen tussen de 4 en 8 jaar.

Lees ook:De Tuinen van Ginder (Achter de Poort van Heinde 1) – Rieks Veenker
Lees ook:Kinderopera L´enfant et les sortilèges
Lees ook:Mijn schuifboekje 3 – Nathalie Choux
Lees ook:In de tuin
Lees ook:Koningin Nijntje – Dick Bruna

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recensie: De Tuinen van Ginder – Rieks Veenker

 1. Rieks Veenker

  Beste Marleen,

  Daarnet heb ik jouw recensie gelezen over ons boek De Tuinen van Ginder: achter de Poort van Heinde. Los van het feit dat ik natuurlijk afschuwelijk bevooroordeeld ben :) , ben ik heel erg trots op jouw oordeel. Het bevestigt mijn subjectief gevoel over het boek en de afspraak met Coen Hamelink om binnenkort met de illustraties van het tweede deel te beginnen (de tekst is klaar, meer delen komen niet). Hartelijke groet, Rieks.

    /   Reply  / 
 2. Rieks Veenker

  Beste Marleen,

  Dit was ik nog vergeten te zeggen/schrijven: de Engelse vertaling is net af (en ook de layout en vormgeving van Coen). Dus nu maar hopen/duimen dat ik door de Betonnen Britse Muur van agenten en uitgevers kan breken, en een uitgever bereid vindt met ons project in zee te gaan. Hartelijke groet, Rieks.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>