Recensie: Kalle & het oerwoudgoud (Kalle 3) – Hermine Landvreugd

Kalle & het oerwoudgoud is het derde deel in de spannende serie over Kalle van Hermine Landvreugd. Ook dit deel bevat weer fantastische, opvallende illustraties van Shamrock.

In het eerste hoofdstuk wordt al meteen duidelijk dat Kalle zich dit keer niet in Amsterdam-Noord bevindt. We zien Kalle in een boomstamboot en er hangt een grappig aapje in de boom. Kalle is in het oerwoud van Suriname! En natuurlijk gaat hij op avontuur… zonder zijn moeder of zus. Als zijn zus en de gids de boomstamboot hebben verlaten, blijft Kalle alleen achter. Hij is al gauw het wachten beu en gaat op onderzoek uit.

Kalle ontmoet vervolgens Granman Aboeli, de leider van de Marrons, die een kaaiman aan het vangen is. Hij neemt Kalle mee naar zijn houten huisje in het oerwoud. Hier blijkt dat Denzel, de pestkop uit zijn klas,de kleinzoon is van Granman Aboeli. Als opa en oma er vandoor gaan, sluipt Denzel de rimboe in. Kalle kan natuurlijk niet achterblijven en achtervolgt hem.

Opeens hoorde Kalle motoren en mannen die schreeuwen. Het zijn de porknokkers waar Denzel hem over had verteld. Dit zijn gevaarlijke, illegale goudzoekers! Ze ontdekken Denzel en nemen hem mee. Ondertussen wordt Kalle onderdeel van een heen-en-weer-gooi-spelletje tussen een roedel apen. Van boven in de boom ziet hij echter wel de hele omgeving. Dus ook het hutje van de opa en oma van Denzel en… het porknokkerskamp!

Kalle slingert naar beneden en gaat op weg om Denzel te redden. Maar eerst gaat hij nog de strijd aan met een reuzenwurgslang! Kalle schreeuwt het uit, maar niemand hoort hem. Maar dan ziet hij opeens zijn stoere buurnmeisje Soumaja voor zich. Zij spoort Kalle aan om actie te ondernemen en Kalle begint de wurgslang te wurgen. De slang valt flauw en Kalle is gered…

Als Kalle bij het porknokkerskamp aankomt, moet hij nog een plan verzinnen om de mannen te slim af te zijn. Hij besluit om op ze af te gaan en ze de stuipen op het lijf te jagen. In een donker hutje vindt hij Denzel terug. Volgens Denzel zit de baas van de porknokkers boven op zolder. Denzel durft niet mee naar boven, maar Kalle wil graag een kijkje nemen. Eenmaal boven staat Kalle oog in oog met iemand uit zijn verleden… Hoe gaat dit verhaal aflopen?

Kalle & het oerwoudgoud is een sprankelend avontuur dat zich ditmaal afspeelt in het verre Suriname. Hierdoor zullen kinderen veel nieuwe woorden en begrippen leren. Het oerwoud is immers voor velen volslagen onbekend terrein en het is interessant om te weten welke dieren er wonen en wat voor dingen er zoal gebeuren. Zo zijn er nog steeds illegale goudzoekers die het oerwoud ruïneren.

Shamrocks illustraties maken het verhaal nog levendiger; door zijn werk kun je de situaties daadwerkelijk voor de geest halen en zal de Granman met de kaaiman en Kalle met de wurgslang nog beter bij de kinderen binnenkomen. Hermine Landvreugd weet met haar gedetailleerde teksten er een meeslepend verhaal van te maken. De eerste twee delen over Kalle werden dan ook niet voor niets getipt door de Nederlandse Kinderjury, want Kalle’s spannende belevenissen zullen ieder kind kunnen boeien.

Titel: Kalle & het oerwoudgoud
Serie en deel: Kalle 3
Auteur: Hermine Landvreugd
Uitgeverij: De Harmonie
ISBN: 9789076174907
Voor kinderen vanaf 9 jaar.

Lees ook:Kalle & de killercactus (Kalle 2) – Hermine Landvreugd
Lees ook:Krullen en blubbershampoo – Bette Westera
Lees ook:Recensie: Kalle – Tom Moorhouse
Lees ook:Indi en Kai redden het oerwoud (Indi en Kai 2) – Marianne Busser & Ron Schröder
Lees ook:Bij ons in het circus – Koos Meinderts en Annette Fienieg

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>