Recensie: Lucinda Belinda Melinda McCool – Jeanne Willis

Lucinda Belinda Melinda McCool‘En ze leefden nog lang en gelukkig…’ Dit zinnetje horen we vaak aan het eind van een verhaaltje of sprookje. Toch komt het niet voor in het prentenboek Lucinda Belinda Melinda McCool van Jeanne Willis, waarin je kind leert wat de keerzijde is van oppervlakkigheid en naïviteit.

We zien het al meteen op de cover van het prentenboek; Lucinda Belinda Melinda McCool is een hippe jongedame met knalrode lippenstift op haar lippen en een elegant hoedje op haar hoofd. Ook de binnenkant van het boek laat zien dat het meisje graag een diva en een beauty queen wil worden genoemd. Ze heeft dan ook “mode en mooi zijn als opperste doel”.

Jeanne Willis heeft de tekst op rijm geschreven en Tony Ross maakte de bijpassende illustraties. En het is natuurlijk prima dat Lucinda zichzelf mooi wil maken, maar ze wil óók andere mensen om haar heen veranderen. Zo vertelt ze wat er allemaal mis is met haar juf en klasgenoten. Sommigen hebben borstelwenkbrauwen of bibberbillen, anderen hebben flaporen of zwarte nagels.

DSCN0351

Vervolgens gaat Lucinda met iedereen aan de slag om ze ‘mooier te maken’. Zo plakt ze klasgenootje Adinda’s oren plat, omdat ze flaporen heeft. En Nick, die lekker aan het voetballen is, moet zijn nagels laten schoonmaken door Lucinda. Zelfs juf Jet moet eraan geloven; Lucinda laat haar in de spiegel zien dat ze wratten heeft en dat ze dat niet moet willen!

Ook haar eigen opa en oma zijn niet veilig voor Lucinda’s commentaar. Ze wil opa’s snor afknippen omdat deze in een slordige staat is en oma probeert zich nog achter de stoel te verstoppen, maar Lucinda is ook haar te snel af. “Nimmer verlaat Lucinda haar flat zonder haar spiegeltje, kam en pincet.” Als de mensen op straat haar aan zien komen, verstoppen ze zich meteen!

DSCN0353

Maar dan… ontmoet Lucinda een monster in het bos! En nee, Lucinda is niet bang, want het vreselijke monster is gewoon haar volgende project… Ze gaat meteen aan de slag met haar kam, haar schaar en haar föhn. “Nog voor het arme monster kan knipperen met de ogen begint zij al te knippen en wassen en drogen.” Lucinda gaat maar door, ze is niet meer te stoppen.

Het monster weet niet wat er allemaal aan de gang is en wie dit vreemde meisje is. Voor het monster in kan grijpen heeft Lucinda haar al omgetoverd tot een knap monster met rouge en lippenstift. “Dus nu worden we vriendinnen,” zegt Lucinda tegen het monster. “Maar niet alle verhalen lopen zo goed af als ze beginnen…” Want een monster blijft van binnen immers altijd slecht!

DSCN0354

Het vrolijk geïllustreerde prentenboek over Lucinda Belinda Melinda McCool ziet er fantastisch uit en zal vele meisjes aanspreken. Toch snijdt het grappige boek een serieuze vraag aan: is de buitenkant belangrijker dan de binnenkant? Lucinda wil alleen vriendinnen zijn met het monster als deze er net zo uitziet als haar. Maar als je mooi bent van buiten, ben je dat dan ook van binnen?

Het einde van het boek kan schokkend zijn voor kinderen, omdat het geen goed einde is. Het monster is namelijk van binnen slecht gebleven en Lucinda was zo naïef om te denken dat ze het monster mooi kon maken en dat dan alles zou zijn opgelost. Maar het boek leert dat dit niet zo simpel is. Een mooie boodschap, maar niet geschikt voor alle kinderhartjes. Kan je kindje tegen een stootje, dan is dit zeker een prentenboek dat een kind iets bij kan brengen én kan laten lachen.

DSCN0349

Titel: Lucinda Belinda Melinda McCool
Auteur: Jeanne Willis
Uitgeverij: Meis & Maas
ISBN: 9789030501336
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

Lees ook:De vergiftigde gave (De dochter van de Zondeneter 1) – Melinda Salisbury
Lees ook:Monster nummer 10 – Manon Sikkel
Lees ook:Eén monster te veel – Annemarie van Haeringen
Lees ook:Leespluim januari: Sneeuwwitje breit een monster – Annemarie van Haeringen
Lees ook:De strijd om Verona – Melinda Taub

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>