Recensie: Lena & Leentje – Helen van Vliet

Lena & Leentje Helen van VlietLena & Leentje van Helen van Vliet is een ode aan alle oma’s. Op de cover zie je meteen dat het boek draait om de liefde tussen een oma en haar kleinkind. Het prentenboek begint daarnaast ook met een prachtig gedicht:

Ik schilder je portret
in mooie kleuren.
Je bent wit, je haar is wit, je huid is wit.
Je jurk is grijs. Je kousen ook.
Maar toch zijn er kleuren,
duizend zachte kleuren,
die vertellen hoe mooi je bent.

Bij het gedicht zien we oma Lena en kleinkind Leentje samen op het gras liggen, gelukzalig starend naar de hemel. In twaalf prenten zien we vervolgens enkele momenten uit het leven van Lena en Leentje. Samen ondernemen ze altijd leuke dingen, ook al worden ze steeds ouder. Op de eerste tekening is oma vijfenvijftig en Leentje vijf. Op de laatste plaat is oma achtentachtig en Leentje achtendertig.

DSCN0338

De vijfjarige Lena leert veel wijsheden van oma; oma is al een oudere vrouw en kan daarom de kleine meid veel bijbrengen. Samen tekenen ze, samen liggen ze in bed te dromen over later en samen verkennen ze de wereld. ‘Zullen we samen op reis gaan, Leentje? Dan gaan we naar het einde van de wereld!’ Leentje geniet zichtbaar van de tocht met haar oma Lena over een verlaten spoor.

Natuurlijk koken de twee ook samen en complimenteren ze elkaar. En oma leert Leentje dansen. Haar kleinkind begint zich al groot te voelen en oma wordt ondertussen steeds grijzer. Samen maken ze de wereld mooier met vrolijk haar en olijke dansjes. Als Lena weer iets ouder is geworden kunnen ze samen ook spelletjes als scrabble spelen. Ook deze oma is een typische oma die een dikke, warme trui breidt voor haar kleindochter. Maar haar puberkleindochter heeft een eigen wil en wil natuurlijk wel een rode en geen ‘lelijke bruine’.

DSCN0340

Als Lena volwassen is begint de kloof tussen haar en oma groter te worden; ze reist over de wereld en oma wacht op haar brieven en telefoontjes. Helen van Vliet laat vervolgens zien dat oma echt oud aan het worden is; ze wordt vergeetachtig en denkt dat ze nog steeds met Leentje naar dansles gaat, net zoals vroeger. Maar gelukkig is Leentje er nog steeds voor oma en samen staan ze uiteindelijk weer aan het water, zoals op de eerste prent.

Lena & Leentje is een ontroerend prentenboek over de onverwoestbare band tussen een oma en een kleinkind. Ook al worden ze ouder en veranderen ze, toch blijven ze altijd contact houden en genieten ze van hun vreugdevolle uitjes. Van Vliet weet met haar schitterende prenten precies te laten zien hoeveel een oma voor haar kleinkind betekent en andersom. Dit thema sluit overigens perfect aan bij de Kinderboekenweek dat dit jaar zal draaien om opa’s en oma’s.

Er staat niet teveel tekst in het boek, zodat een kind zijn of haar concentratie kan vasthouden en je dieper in kunt gaan op bepaalde begrippen als koken, dansen en reizen. Ook het thema dementie wordt aangesneden om kinderen te laten zien dat een oma of opa soms alles niet meer zo goed weet en een beetje in de war kan raken. Eerst zorgde oma voor Leentje en later zorgt Leentje voor oma. Maar de afstand blijft overbrugbaar: liefde overwint gelukkig alles.

DSCN0341

Titel: Lena & Leentje
Auteur: Helen van Vliet
Uitgeverij: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051162516
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:De mooiste dagen zijn het ergst
Lees ook:Ik moet mee
Lees ook:Over the edge
Lees ook:Omdat ik je zo graag zie – Milja Praagman
Lees ook:Ontvoerd – Helen Vreeswijk

1 Reacties // Reageer

One thought on “Recensie: Lena & Leentje – Helen van Vliet

  1. Grietje Smit Norder

    Het lijkt me een heel mooi boek.Ook prachtige tekeningen van Lena en Leentje!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>