Recensie: Kwijt – Mark Haayema

Het nieuwe prentenboek Kwijt van Mark Haayema en Coen Hamelink dat werd gepubliceerd bij Azul Kids snijdt een actueel thema aan. Kinderen worden meegenomen naar Afrika waar veel wonderlijke dieren wonen. Maar soms doen mensen deze dieren veel verdriet…

In het boek maken we kennis met het kleine olifantje Dex. Hij wacht op zijn moeder, die het ontbijt aan het halen is. Hij mag dan wel in de schaduw van een boom staan, toch wordt Dex ongeduldig als het lang begint te duren. Hij roept om zijn mama, maar het blijft muisstil. Opeens komt er een hele stoet gazelles voorbij rennen die duidelijk ergens van zijn geschrokken. Dex besluit vervolgens om zijn mama te gaan zoeken.

Dex gaat op weg naar de bessenstruiken, maar hij vindt zijn moeder niet bij de bavianenrots waar de bessenstruiken staan. De bavianen op de rots vragen waarom Dex alleen is gekomen. Ze hebben zijn moeder niet gezien. Ko, de kleinste baviaan, wil helpen zoeken. De giraffe en de struisvogel hebben Dex’ moeder niet gezien, maar de struisvogel is wel een deel van zijn veren kwijt.

En dan blijkt ook nog dat de gevaarlijke krokodil zijn tanden kwijt is en de lachende hyena alleen nog maar snottert omdat zijn broertjes zijn verdwenen. Opeens zien ze het: heel veel dieren zijn iets kwijt. Zelfs de Oude Leeuw is zijn manen kwijt. De dieren besluiten dan ook om actie te ondernemen en het spoor van de ‘monsters’ te volgen. Ze komen uiteindelijk uit bij de stropers en jagen ze de stuipen op het lijf. Zullen ze Dex’ moeder nog vinden?

Wanneer je het prentenboek openslaat, zie je de verschillende voetstappen van de dieren in Afrika en wordt je meteen meegezogen in een wereld vol wilde dieren en grote zandvlakten. De prachtige tekeningen van Coen Hamelink zijn gedetailleerd en elk dier krijgt hierdoor eigen karaktereigenschappen; geen enkel dier ziet er hetzelfde uit, ook al zijn het allemaal apen of gazelles.

Mark Haayema weet de benarde situaties waarin dieren in Afrika soms moeten verkeren goed weer te geven aan kleuters. Het verhaal is serieus, maar wordt op een amusante manier verteld aan de hand van olifantje Dex waarbij ook veel aandacht is voor de manier waarop elk dier communiceert en eruitziet. Wat is er zo kenmerkend aan een dier en waarom willen de stropers ze dit ontnemen? Kinderen zullen gaan nadenken over hoe we om moeten gaan met dieren en de natuur.

Het boek is dan ook tot stand gekomen in samenwerking met het International Fund for Animal Welfare (IFAW). Deze organisatie komt wereldwijd in actie om dieren in nood te redden. “Via projecten in meer dan veertig landen zetten we ons in om individuele dieren in nood te redden, wreedheden tegen dieren te voorkomen en aandacht te vragen voor de noodzaak om in het wild levende dieren en hun leefgebieden te beschermen,” vermelden ze op hun website.

Kwijt is dus meer dan een vermakelijk prentenboek; het laat kinderen wreedheden zien, maar tegelijkertijd ziet het kind ook hoe mooi de leefwereld van de wilde dieren in Afrika zou kúnnen zijn zonder teveel bemoeienis van de mens. Het einde van het boek is gelukkig open, zodat een bezorgd kind kan worden gerustgesteld met de gedachte dat moeder en kind na al die ellende toch nog weer samen zouden kunnen komen.

Titel: Kwijt
Auteur: Mark Haayema
Uitgeverij: Azul Kids
ISBN: 9789082283419
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Kwijt – Mark Haayema
Lees ook:Meneertje Meer – Mark Haayema
Lees ook:De overkant – Mark Haayema
Lees ook:Joep! – Mark Haayema
Lees ook:Oma, mag ik mijn pop terug? – Mark Haayema

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>