Recensie: Wie jat er nou een ei, jij? – Sabine Lipan

Het prentenboek Wie jat er nou een ei, jij? van Sabine Lipan is het ideale cadeauboek voor Pasen. Het bevat een spannend verhaal voor de allerkleinsten met prachtige illustraties van Noëlle Smit. Bibi Dumon Tak vertaalde het naar het Nederlands.

Kip Clementine begint ‘s ochtends vroeg al luid te kakelen. Ze heeft namelijk een prachtig ei gelegd en wil dit delen met de andere kippen. Maar opeens is het ei weg! Iemand moet het hebben gestolen toen de kippen even niet aan het opletten waren. Daarom gaan de kippen meteen op onderzoek uit en ondervragen ze de andere dieren. Wie zou nu zoiets doen?

Eerst gaan ze naar de vos, want wie kippen steelt, die jat ook eieren! Daarna gaan ze naar de ekster, want die steelt immers constant dingen. Maar eigenlijk alleen maar glitterdingen. Ook gaan ze naar de haas, want die heeft vast eieren nodig voor het Paasfeest. Maar het is hartje zomer en dus nog lang geen Pasen. Ook de wasbeer moet zich onderwerpen aan een vragenvuur. Die wast immers alles, dus vast ook eieren? Of wast hij niets, maar heet hij alleen maar zo?

En de mol? Gebruikt hij soms het ei als kurk voor in zijn gang, tijdens een regenbui? En het varken? Zou hij het ei niet kunnen gebruiken om mee te jongleren? Maar het varken jongleert niet, dus hij heeft ook geen ei nodig.

Zou het schaap het ei soms gebruiken om mee te golven? Maar het schaap golft niet, maar doet aan wedstrijdblaten. Het schaap mag dan vals blaten, het verblijdt de kippen wél met goede raad. Hij zag het ei namelijk voorbij komen rollen en is dus op de hoogte van wie het in zijn of haar bezit heeft…

Wie jat er nou een ei, jij? is een prentenboek dat kleuters meeneemt op een speurtocht langs verschillende dieren. Het laat ze zien dat een wasbeer niet alles wast, maar alleen zijn voedsel kneedt. Ook steelt een ekster alleen glimmende dingen. Het boek van Sabine Lipan vermaakt dus niet alleen kinderen, maar is ook educatief. Daarbij sluit het perfect aan bij het thema Pasen.

Aan de hand van het boek kun je uitleggen waar een ei vandaan komt en hoe een kuiken, oftewel een nieuwe kip, wordt geboren uit een ei. Tot het eind blijft het een verrassing wie het ei heeft gestolen en de uiteindelijke ontknoping van het verhaal is plezierig en vreugdevol.

Ook is het niet een heel dun prentenboek, dus is het zeer geschikt om de aandacht van de kleuter iets langer vast proberen te houden. Het verhaal blijft immers zinderend tot de allerlaatste bladzijdes: wie jat er nou een ei, jij?

Titel: Wie jat er nou een ei, jij?
Auteur: Sabine Lipan
Uitgeverij: Rubinstein
ISBN: 9789047620952
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Boer Boris en de eieren – Ted van Lieshout
Lees ook:Paultje de onbaatzuchtige Paashaas
Lees ook:Vrolijk Pasen, Paultje (filmpje)
Lees ook:Het ei – Dick Bruna
Lees ook:Drie ei is een paasei – Jacques Vriens & Dagmar Stam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>