Recensie: Paddington gaat voor goud! – Michael Bond

Beertje Paddington is een personage van de Engelse auteur Michael Bond. Onlangs verscheen er weer een mooi nieuw prentenboek over de beer in het Nederlands: Paddington gaat voor goud!

Wat veel mensen niet weten is dat Paddington oorspronkelijk uit Peru komt. Daar leerde zijn tante Lucy hem Engels. Maar toen zij ziek werd, kon ze niet langer voor Paddington zorgen en zette ze hem op de boot naar Groot-Brittannië. Eenmaal in London wachtte Paddington uren op station London Paddington. Daar ontmoette hij de familie Brown, die hem mee naar huis namen en besloten om voor hem te zorgen.

In Paddington gaat voor goud! vindt Beertje Paddington een bijzondere folder bij de post van de buurtvereniging. Hierin staat dat er de volgende dag een sportdag wordt gehouden waar leuke prijzen te winnen zijn.

Meneer Brown heeft er eigenlijk geen zin in, maar de rest van de familie haalt hem over om gezellig met zijn allen, inclusief huishoudster mevrouw Bird en Beertje Paddington, naar de sportdag te gaan.

De volgende dag begint meteen al niet al te best als ze hun buurman, de irritante meneer Curry, tegenkomen. Die man wist namelijk altijd “elk pleziertje te bederven”. Gelukkig laat Paddington zich niet van de wijs brengen en dus krijgt meneer Curry een koekje van eigen deeg.

Vervolgens doet de familie mee aan allerlei spelletjes: de driebenenrace, de breiwedstrijd, de langzaamaan fietswedstrijd en de estafetteloop. Maar wanneer Paddington de familieleden steeds wil helpen, gaat het juist mis. Paddington bedoelt het natuurlijk goed, maar door hem lopen ze steeds de prijzen mis!

Bij de driebenenrace knoopt Paddington de verkeerde benen aan elkaar, bij de breiwedstrijd trekt hij aan de wol, bij de langzaamaan fietswedstrijd begrijpt hij niet helemaal dat het langzaamaan moet en bij de estafetteloop verstopt hij zijn stokje net iets te goed… onder zijn hoge hoed! Maar daar komt hij iets te laat achter. Toch is de organisatie Paddington erg dankbaar!

Er zijn namelijk ontzettend veel bezoekers op het evenement afgekomen en Paddington was de allereerste beer die deelnam. “Het gaat niet om het winnen. Het gaat om het meedoen en je best doen.”

Als je alleen het omslag nog maar hebt gezien, wil je eigenlijk het boek al kopen; de illustraties van R.W. Alley zijn prachtig en de uitgeverij, Aerial Media Company, heeft gezorgd voor een stevige uitgave met mooie, grote prenten.

De boeken over Paddington blijven ontzettend leuk om voor te lezen: de verhalen zijn boeiend, grappig en ontroerend en bevatten altijd een simpele, maar oprechte boodschap. In Paddington gaat voor goud! lees je hoe belangrijk sportiviteit is; ook door niet te winnen kun je een medaille verdienen.

Titel: Paddington gaat voor goud!
Auteur: Michael Bond
Uitgeverij: Aerial Media Company
ISBN: 9789402600780
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Paddington in het ziekenhuis – Michael Bond
Lees ook:Speurneus Paddington – Michael Bond
Lees ook:Leespluim maart 2015: Meneer Tijger wordt wild – Peter Brown
Lees ook:Klassieker: Beertje bruin, wat zie jij daar? – Bill Martin & Eric Carle
Lees ook:Bezig Beertje in het spookhuis – Benji Davies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>