Recensie: Per ongelukt! – Simon van der Geest (Kinderboekenweekgeschenk 2015)

Stel, je moeder zit in de gevangenis, maar ze is onschuldig. Wat doe je dan? Hierover gaat het Kinderboekenweekgeschenk van 2015, Per ongelukt! van Simon van der Geest. 

Aangezien het thema van de Kinderboekenweek 2015 ‘Raar maar waar’ is, liet Simon van der Geest zich tijdens het schrijven inspireren door de natuur, de wetenschap en de techniek. Vooral de poolexpeditie van de Zweedse uitvinder Salomon August Andrée vond hij interessant.

Maar ook de Waddenzee, natuurkunde, ijsberen en serendipiteit (een moeilijk woord voor het ontdekken van iets waar je niet naar op zoek was) waren inspiratiebronnen voor Simon. Als kind wilde de schrijver eigenlijk graag uitvinder worden, net zoals de jongens in het boek. Deze droom is helaas nooit uitgekomen. Maar hij is natuurlijk wél een uitvinder van verhalen!

In Per ongelukt! maken we kennis met Ro en zijn beste vriend Archie. Ro’s moeder is opgepakt en veroordeeld tot een gevangenisstraf. Deze straf moet ze uitzitten in een gevangenis op De Tulband, een eiland in de Waddenzee. Als Ro op bezoek gaat bij zijn moeder, dan gaat hij met de veerboot naar het eiland. De jongen gelooft niet dat zijn moeder daadwerkelijk het logboek uit het museum waar ze schoonmaakte heeft gestolen.

Ro is erg verdrietig, want hij mist zijn moeder heel erg en aan zijn vader heeft hij ook al niets, want die zit hele dagen te gamen om zijn frustratie te kunnen uiten. Samen met Archie verzint hij manieren om zijn moeder te bevrijden.

Eerst wordt alleen Lela, het leuke nieuwe meisje op school, bij hun plannen betrokken. Later volgen er vanzelf meer klasgenoten… Behalve de vervelende Menno, want die gelooft niet dat Ro’s moeder onschuldig is.

Als het plan met de scootmobiel letterlijk in het water valt, moeten de kinderen iets anders verzinnen. Een luchtballon van tenten! Maar gaat dit wel lukken?

Ook al verlopen alle plannen die de kinderen bedenken altijd net even anders, toch komen er uiteindelijk onverwachte oplossingen naar voren. Het boek laat dan ook op een prachtige manier zien dat mislukkingen niet erg zijn, want als je maar blijft proberen dan kan er ook zomaar iets ‘per ongelukken’.

Per ongelukt! wordt officieel een geschenk genoemd, maar het unieke, spannende verhaal is ook echt een cadeautje! Het boekje van 96 bladzijden boeit van begin tot eind; de uitvindingen, stoere stunts, prille verliefdheden en grappige zwart-wit tekeningen maken het tot een must-read. En het boekje is niet alleen leuk voor kinderen; ook volwassenen zullen zich ermee vermaken.

Op zondag 18 oktober 2015 is het Kinderboekenweekgeschenk niet alleen een mooi boek, maar ook een toegangskaartje voor wetenschapsmusea en science centra in heel Nederland! Ook is er een iPad app bij het boek die je tijdens de Kinderboekenweek gratis kunt downloaden.

‘Het Geheime Hoofdstuk’ is het verhaal dat voorafgaat aan het Kinderboekenweekgeschenk. In de app kun je door het verhaal swipen terwijl je het museum uit het boek van binnen en buiten ontdekt.

Het Kinderboekenweekgeschenk is jaarlijks tijdens de Kinderboekenweek verkrijgbaar in de boekhandel, bij aankoop van ten minste € 10,- aan kinderboeken. Daarnaast is het geschenk ook verkrijgbaar als e-book, luisterboek, grootlettereditie en in braille.

Titel: Per ongelukt!
Auteur: Simon van der Geest
Uitgeverij: Stichting CPNB
ISBN: 9789059652903
Voor jong en oud.

Lees ook:61e Kinderboekenweek van start
Lees ook:Geel gras – Simon van der Geest
Lees ook:Stijn, uitvinder zet een tent op – René van der Velde
Lees ook:Tijgerlezen: Wie is er bang voor de voetbalzombies? – Simon van der Geest
Lees ook:Hallo wereld! Hallo Kinderboekenweek! Proficiat Bibi Dumon Tak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>