Recensie: Dag lieve opa – Mirjam Visker

Er is een bijzonder boekje genomineerd voor de Yarden Afscheidsprijs 2015: Dag lieve opa van Mirjam Visker. Het prentenboek uit de Lappa kinderboekenserie kan een enorme steun zijn wanneer je het verlies van een dierbare uit wilt leggen aan een kind.

Op de eerste bladzijde zie je opa en Lappa gezellig samen zijn. “Lappa is dol op opa. En opa houdt heel veel van Lappa.” Samen doen ze veel leuke dingen, zoals de snoeptrommel leeg eten. Ook trekt opa vaak rare gezichten en daar moet Lappa altijd erg om lachen.

Maar dan komt er op een dag slecht nieuws: opa is dood. Lappa begrijpt er niks van. “‘Hij wordt nooit meer wakker,’ zegt mama. ‘Nooit meer wakker? Hoe kan dat nou?’” Vervolgens laat het boekje langzaam zien wat het betekent voor Lappa en zijn familie dat opa dood is en wat daar allemaal bij komt kijken.

Er wordt een kist voor opa uitgezocht. “‘Gaat opa op reis?’ vraagt Lappa.” Opa gaat inderdaad op reis, maar hij komt helaas nooit meer terug. Lappa maakt een prachtige tekening voor zijn opa en daarna gaan ze naar een speciaal gebouw – een rouwcentrum – waar opa ligt opgebaard.

Hier wordt er afscheid genomen van opa en kan Lappa de tekening bij hem in de kist liggen. Mirjam Visker laat hiermee zien dat iedereen op zijn eigen manier afscheid mag en kan nemen van een dierbare. Lappa doet dit met een tekening.

Lappa wil natuurlijk dat opa weer wakker wordt, maar dit kan niet. Opa is niet meer dezelfde; hij is helemaal koud, maakt geen grapjes meer en is zelfs een beetje blauw geworden.

Uiteindelijk wordt opa begraven en gaat zijn kist de grond in. Lappa zingt een liedje voor opa tijdens de rouwplechtigheid. Visker laat zien dat het een steun is voor Lappa dat zijn tekening bij opa in de kist ligt; zo is opa niet alleen.

Op de allerlaatste pagina van het boekje denkt Lappa aan opa en aan alle leuke dingen die ze samen door de jaren heen hebben gedaan. Bij het bezoek aan het graf moest Lappa een beetje huilen, maar nu denkt hij aan alle mooie, positieve dingen. “Ik zal je nooit vergeten!” zegt hij tegen zijn opa.

Dag lieve opa is een bijzonder mooi boek voor jonge kinderen over rouwverwerking en de dood. Stap voor stap legt Visker uit wat ‘de dood’ betekent en hoe een begrafenis eruitziet. Het boek is een aanrader wanneer je dit moeilijke onderwerp wilt bespreken met een kind.

Titel: Dag lieve opa
Auteur: Mirjam Visker
Uitgeverij: Lappa Books
ISBN: 9789082114904
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Winactie: Kapitein Lappa – Mirjam Visker
Lees ook:Recensie: Kapitein Lappa – Mirjam Visker
Lees ook:Recensie: Hoera! Lappa is jarig – Mirjam Visker
Lees ook:Recensie: Lappa op de boerderij – Mirjam Visker
Lees ook:Winnaars prijsvraag Kapitein Lappa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>