Recensie: Kapitein Lappa – Mirjam Visker

Deze dagen staat Nederland weer in het teken van SAIL, het evenement in Amsterdam met ruim 600 schepen. Is jouw kind geïnteresseerd in schepen en boten? Maak dan kennis met Kapitein Lappa, het nieuwste kinderboek van Lappa Books.

Lappa is een personage dat in 2011 tot leven is gebracht door schrijfster en illustrator Mirjam Visker. Inmiddels zijn er al meerdere boeken over Lappa verschenen en in het vierde deel Kapitein Lappa dompelt Lappa zich onder in de wereld van de scheepvaart.

Kapitein Lappa is een stevig voorleesboek met een prachtige, vrolijk gekleurde kaft waarop voor kinderen gelijk al veel te bekijken valt op het gebied van de scheepvaart. Het valt meteen op dat er veel zorg is besteed aan de lay-out; deel 4 springt meteen in het oog en de tekst is erg duidelijk.

Op de verschillende bladzijden van het boek zie je dat de tekst links staat en de grootste illustraties rechts. Door de breedte van het boek wordt hiermee het voorlezen makkelijker; het kind kijkt rechts naar de illustraties terwijl de ouder of verzorgende links voorleest. Zo wordt gezellig naast elkaar voorlezen er een stuk leuker op, ook met meerdere kinderen!

In Kapitein Lappa gaat Lappa samen met Hondje Wof naar de haven, waar ze willen gaan varen met opa’s bootje. “Je moet nu kapitein Lappa tegen mij zeggen,” zegt Lappa tegen Hondje Wof. Maar daar hoort natuurlijk wel een kapiteinspet bij vindt Hondje Wof en daar gaan ze vervolgens naar op zoek.

Maar dan breken meteen al spannende momenten aan, want eenmaal varend op het water komen Lappa en Hondje Wof een groot containerschip tegen, valt Hondje Wof overboord en verdwijnt spoorloos, en is er een nogal mysterieus ‘oog’ dat Lappa in de gaten houdt.

Op zijn zoektocht naar Hondje Wof komt Lappa allerlei verschillende boten tegen, die mooi worden weergegeven door Visker’s grote, duidelijke illustraties. Alle boten helpen Lappa zoeken tot er opeens een wel hele bijzondere boot te voorschijn komt met Hondje Wof aan boord!

Maar nog steeds heeft Lappa geen kapiteinspet. Gelukkig komt dat uiteindelijk ook goed; op de enorme passagiersboot in de haven hebben ze tijdelijk geen kapitein en daar mag Lappa dus even voor invallen én een kapiteinspet dragen.

Door alle boten die de revue passeren is dit niet alleen een vrolijk voorleesboek, maar ook een heel educatief werk met illustraties waar kinderen zich in kunnen verdiepen. De kracht van Mirjam Visker is – naast haar mooie illustraties – dat ze niet alleen kinderen entertaint, maar ze tegelijkertijd ook informeert.

Inmiddels is er ook al een knuffel van Lappa verkrijgbaar op diverse locaties en in de Lappa webshop. Naast de originele knuffel is er ook een speciale Lappa Ameland, Terschelling en Vlieland knuffel en een Lappa Koelkast Magneet.

Naast Kapitein Lappa zijn er nog drie andere boeken in de Lappa kinderboekenserie: Lappa op Terschelling, Lappa waait weg en Dag lieve opa. En wist je dat je een Lappa broodje kan eten op Terschelling in West en in Midsland? En een Hondje Wof met cranberry jam?

Meer informatie vind je op www.vriendjevanlappa.nl.

Titel: Kapitein Lappa
Auteur: Mirjam Visker
Uitgeverij: Lappa Books
ISBN: 9789082114935
Voor kinderen vanaf 4 jaar.

Lees ook:Winactie: Kapitein Lappa – Mirjam Visker
Lees ook:Winnaars prijsvraag Kapitein Lappa
Lees ook:Recensie: Hoera! Lappa is jarig – Mirjam Visker
Lees ook:Recensie: Lappa op de boerderij – Mirjam Visker
Lees ook:Recensie: Dag lieve opa – Mirjam Visker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>