Recensie: Poetsen (Rosie & Robin 1) – Vivian den Hollander

Rosie en Robin zijn een tweeling. Ze groeiden samen in mama’s buik, dicht bij elkaar. Nu zijn Rosie en Robin al groot, al bijna drie jaar.

Met deze woorden leidt de Nederlandse kinderboekenschrijfster Vivianne den Hollander haar nieuwe serie in. Het is een bijzonder project; voor het eerst werkt ze samen met de bekende Engelse illustrator Stuart Trotter.

Trotter werd bekend als de illustrator van Rupert Bear en als ‘host illustrator’ van Pieter Post (Postman Pat), Kipper en Wallace and Grommit. Zowel Den Hollander als Trotter gaan hiermee een nieuw avontuur aan: Vivian in het Engels en Stuart in het Nederlands. De boeken worden namelijk in beide talen uitgegeven.

De jonge tweeling in het boek – bestaande uit Rosie en Robin – zijn geïnspireerd op Vivian’s eigen kinderen. Het eerste boek in de serie heeft de titel Poetsen gekregen. De Engelse versie heet dan ook Clean Up.

Wanneer je het voorleesboek openslaat, zie je dat Rosie aan het spelen is met haar beer en een bal. Ze moet echter opeens nodig naar de wc en rent snel naar de badkamer. Wanneer ze klaar is, roept ze haar moeder. Maar haar moeder hoort haar niet. Wat nu? Dan neemt ze een besluit: ze zal het zelf wel doen.

Een simpel gegeven – naar de wc gaan – wordt in dit boek op een goede manier uitgelegd aan peuters. Wat moet je doen als je klaar bent? Doe je het wel netjes genoeg? En vergeet je ook niet je handen te wassen? Door de grappige situatie in het boek zullen kinderen niet snel vergeten wat er moet gebeuren na een kleine of grote boodschap. Op een leuke manier leren ze met de duidelijke, maar grappige teksten van Vivian den Hollander en de mooie, grote prenten van Stuart Trotter zichzelf goed te verzorgen.

‘Kijk nou even, zijn mijn billen schoon?
Robin knijpt zijn neus dicht.
‘Ja poepie-kont, trek maar snel door.’
‘En nu nog handen wassen,’ zegt Rosie
terwijl ze haar broek op trekt.

Het is een feit: kinderen houden van het spelen met water. Dus als Rosie haar handen gaat wassen, wil Robin maar al te graag aan de kraan draaien. Dit zorgt ervoor dat binnen een mum van tijd de wasbak overstroomt en dat er allerlei spetters alle kanten op vliegen.

En dan gaan we nog een stapje verder, want voor jezelf zorgen is één ding, maar je moet natuurlijk ook de dingen om je heen goed verzorgen! En de hele badkamer is nat geworden, dus zullen Rosie en Robin moeten gaan poetsen. Want ze willen natuurlijk geen boze mama.

Sterker nog, ze willen het heel erg goed doen en maken de wc schoon met zeep. Voor Robin is dit echter nog niet ‘echt’ genoeg; hij wil schuim! Zodoende ontstaat er alweer een grappige situatie met een serieuze achtergrond.

Kortom, het prentenboek kan worden gebruikt om je kind(eren) te vertellen over persoonlijke verzorging en schoonmaken. De illustraties van Stuart Trotter zijn realistisch; alledaagse situaties worden goed weergegeven en zijn herkenbaar voor kinderen. Daarnaast zullen kinderen het ook een leuk en vrolijk boek vinden; serieuze thema’s worden op een grappige manier verwoord en uitgebeeld.

Titel: Poetsen
Serie en deel: Rosie & Robin 1
Auteur: Vivian den Hollander
Uitgeverij: Aerial
ISBN: 9789402600421
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook:Recensie: Schaapjes voeren (Rosie & Robin 2) – Vivian den Hollander
Lees ook:Grote brutale Hippo – Stuart Trotter
Lees ook:Gulzige gierige Hippo – Stuart Trotter
Lees ook:Rosie en Moussa voor altijd – Michael De Cock
Lees ook:Klassieker: Het ei van oom Trotter – Marc de Bel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>