Recensie: De Duivelsvork – Suzette Boyer

De DuivelsvorkWanneer je het boek De Duivelsvork van Suzette Boyer in handen krijgt, weet je meteen dat het een spannend verhaal bevat vanwege de vele drietanden op de cover.

Rechtsonder zie je de stempel van de stad Córdoba en bovenaan de landkaart van Andalusië, een gebied in het zuiden van Spanje. Droge zandwegen en geheime grotten maken je nieuwsgierig; welk avontuur beschrijft Boyer in haar derde roman in de reeks over een groep jongeren die elk jaar samen op kamp gaan?

Misschien ken je haar debuutroman, Het goud van de Navajo, over Camp Santa Fé in de VS en het vervolg, Mammoets in het ijs, over Camp Alyeska in Alaska. Maar ook als je deze jeugdboeken nog niet hebt gelezen, kun je gerust beginnen aan het derde deel. De boeken zijn namelijk ook zeer geschikt om los van elkaar te lezen; gebeurtenissen uit het verleden worden uitgebreid toegelicht in Boyer’s derde roman voor jongeren vanaf 13 jaar.

Aan het begin van De Duivelsvork komen we erachter dat Diego heeft besloten dat de groep ditmaal naar Camp Al Andaluz in Córdoba zal gaan. Zijn broer Ramón is hier namelijk ook al eens op kamp geweest en vertelde ooit over een spannend spel dat daar plaatsvond: El paseo por el laberinto. Luna en Jesse zijn een tweeling. Luna heeft verkering met Yves, terwijl Jesse Stella zijn vriendin mag noemen. Samen met Diego vormen ze een hechte groep van vijf die elke keer weer in een nieuw avontuur lijkt te belanden.

SB boeken

Ook in dit boek gaan de spannende momenten niet aan hun neus voorbij. Ook al is de doolhoftocht inmiddels afgeschaft, Diego wil koste wat het kost toch meer weten over dit mysterieuze spel. De anderen laten zich hierin meeslepen en wanneer ze het oude puzzelboekje van Ramón in een kast op het terrein vinden, storten ze zich in het avontuur. Diego probeert ondertussen Ramón ook steeds meer te laten herinneren wat er destijds toch mis is gegaan. Het is immers na Ramón’s verblijf in Córdoba dat de tocht voorgoed is afgeschaft.

Ondertussen blijkt Yves het nog steeds moeilijk te hebben met de dood van zijn beide ouders. We krijgen beetje bij beetje meer informatie over de moord en hoe hij zijn ouders aantrof. Voor Luna, zijn vriendin, is het ook moeilijk om met haar vriend om te gaan. Moet ze wel met hem verder? En is een nieuwe avontuur wel goed voor hem? Wat hebben de door hen ontdekte grotten eigenlijk te maken met het vreemde doolhofspel? De spanning in het boek zorgt ervoor dat je door wilt lezen, zodat je snel achter alle antwoorden komt.

SB rode schoentjes

Niet alleen de doolhoftocht maakt het boek uniek; ook de combinatie van een spannend verhaal met het ontdekken van de stad Córdoba en de Spaanse manier van leven is interessant. Paardrijden, flamenco dansen, de bijzondere Spaanse architectuur, de mooie kleding, het prachtige landschap en de klassieke tegeltjes komen allen aan bod. Je leert zelfs een beetje Spaans door het lezen van het boek! De verschillende achtergronden van de groepsleden, de prachtige talen die aan bod komen, en de Spaanse achtergrond maken het ook een educatief jeugdboek.

Op Suzette Boyer’s website lees je meer over de bijzonder plekken en voorwerpen die ze gebruikte ter inspiratie voor het schrijven van De Duivelsvork. Veel van de plekken die ze noemt in haar boek bestaan namelijk echt. SB bloemenzee Wanneer je ooit op vakantie gaat naar Córdoba, kun je deze dus zelf opzoeken. Het boek mag dan een fantasierijke puzzeltocht bevatten, het bevat wel degelijk realistische elementen. Ook zijn de personages zeer goed uitgewerkt; we krijgen een bijzonder kijkje in de gedachten en gevoelens van vijf verschillende jongeren die meerdere aangrijpende en unieke gebeurtenissen in hun leven hebben gedeeld.

We voelen de wanhoop van Yves en de ongerustheid van zijn vriendin Luna, en we willen net als Diego het mysterie ontrafelen. Ook komt Jesse’s claustrofobie bij de lezer binnen; in de grotten heeft hij veel moeite om zich door smalle ruimtes voort te bewegen, iets dat natuurlijk ook goed voor te stellen is. Jesse’s zachte kant komt in het boek goed naar voren. Zijn vriendin Stella is daarin juist zijn tegenpool; zij durft alles aan en staat vaak haar mannetje. Boyer laat hiermee zien dat mannen en vrouwen geen stereotypes zijn; ook mannen kunnen een zachte kant hebben en vrouwen juist een stoere.

Na vele drietanden, geheime spreuken en bijzondere locaties te hebben gezien, komt de groep van vijf steeds verder bij de ontknoping van het boek.SB stadsmuur

‘Hey…’ zei Jesse en wees. ‘Is dat niet die muur van die foto?’ Hij stootte Diego aan. ‘Die muur die je zo nodig wilde bekijken?’ ‘De stadsmuur van de Juderia!’ riep Diego uit. ‘Nou, da’s mazzel,zeg! Kom op, Stella en Luna zijn er toch nog niet.’ Op een holletje liep hij naar de muur en verdween door de poort.Toen Yves en Jesse de poort door waren, liep Diego al speurend langs de muur. ‘Wie weet is hier wel iets te vinden…’

Uiteindelijk komen we te weten wat er destijds is gebeurd toen Ramón’s groep van vijf de puzzeltocht wilde voltooien. De flashbacks naar het verleden zijn mooi verwerkt tussen de spannende momenten van het heden. Het antwoord op alle vragen ligt voor Diego toch dichter bij huis dan hij aanvankelijk had gedacht. De schrijfster van het boek, Suzette Boyer, heeft een uitdagend boek geschreven die je zo snel mogelijk uit wilt lezen om te weten te komen wat het geheim is achter de vreemde gebeurtenissen in Córdoba.

SB tegeltjes

Suzette Boyer hield als kind al van lezen en dan vooral spannende boeken. Vanzelfsprekend stond zelf avonturen beleven ook hoog op haar verlanglijstje, maar ze ontdekte al snel dat ze geen held uit een film of hoofdpersoon uit een avonturenroman kon zijn. Dus besloot ze vervolgens om haar eigen avonturen te bedenken en op te schrijven. Tijdens het schrijven gaan haar hoofdpersonages vaak met haar aan de haal, en sleuren ze haar mee in spannende belevenissen.

Je kunt de vijf vrienden volgen op FACEBOOK en de boektrailer bekijken:

Titel: De Duivelsvork
Auteur: Suzette Boyer
Uitgeverij: Manteau
ISBN: 9789022331163
Voor jongeren vanaf 13 jaar.

Lees ook:Winnen: De Duivelsvork – Suzette Boyer
Lees ook:Luna gaat naar de heksenschool – Monique Berndes
Lees ook:Winnaar prijsvraag De Duivelsvork
Lees ook:Wat is dat? – Cécile Boyer
Lees ook:Zomerlezen groep 3 & 4

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>