Klassieker: Een weeffout in onze sterren – John Green

Het won de Dioraphte Jongeren Literatuurprijs van 2013 en is wereldwijd een fenomeen: Een weeffout in onze sterren van John Green. Inmiddels is het boek ook al succesvol verfilmd en kan het met recht een klassieker worden genoemd die “damn near genius” is.

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, ook wel Gus, heeft kanker overleefd, maar mist wel een been.

Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten. Dit is een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt.

Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

Dit boek spreekt niet alleen Young Adults aan: vele generaties genieten van het lezen van John Green’s meesterwerk. De grote thema’s uit de wereldliteratuur worden allemaal aangesneden: liefde, dood, vriendschap en liefde voor de literatuur. Het boek vloog dan ook alle bestsellerlijsten in nadat het werd gepubliceerd en heeft inmiddels al vele prijzen gewonnen.

Uitgeverij Lemniscaat laat weten dat er al meer dan 220.000 exemplaren zijn verkocht van Een weeffout in onze sterren in Nederland en dat John Green de onverbiddelijke bestsellerauteur van 2014 is. Ook meldt de uitgeverij dat steeds meer jongeren hun favoriete boeken in het Engels lezen.

“Boekverkopers constateren het, uitgevers merken het, iedereen weet het. Dat geldt zeker voor de fans van John Green, het boekbeeld van de Young Adult-literatuur,” aldus Lemniscaat. “Het wordt tijd dat de verkoopaantallen van Engelse edities worden meegenomen bij het samenstellen van de bestsellerlijsten. Alleen als dat gebeurt weten we welke boeken werkelijk de bestsellers zijn in Nederland”, laat Jean Christophe Boele van Hensbroek van Lemniscaat weten.

De Nederlandse verkoopcijfers van John Green in 2014 zijn nog maar het begin van zijn succes in Nederland. Op 30 juni gaat Paper Towns in première, de verfilming van zijn gelijknamige boek. In 2016 staat de verfilming van Looking for Alaska Het Grote Misschien gepland.

Titel: Een weeffout in onze sterren
Auteur: John Green
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047706601
Voor Young Adults.

Lees ook:Een weeffout in onze sterren wint Storytel Luisterboek Award
Lees ook:Schildpadden tot in het oneindige – John Green
Lees ook:Let it snow – John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Lees ook:Paper Towns (filmeditie) – John Green
Lees ook:Zac & Mia – A.J. Betts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>