Klassieker: Bartje – Anne de Vries

“Ik bid niet veur brune bonen!” (Drents voor “Ik bid niet voor bruine bonen!”) Dit is de zin die vele Nederlanders te binnen zal schieten bij het horen van de naam Bartje. Het gelijknamige boek van auteur Anne de Vries (1904-1964) uit 1935 wordt ook wel een streekroman genoemd, omdat het verhaal zich afspeelt in Drenthe. Dit jaar viert het boek zijn 80ste verjaardag.

Anne de Vries verwierf grote bekendheid met Bartje, maar schreef ook nog meer kinder- en jeugdboeken. Vele daarvan worden tegenwoordig nog steeds gedrukt. Bartje is geschikt voor kinderen van 15 jaar en ouder en kan dus met recht één van de oudste Nederlandstalige boeken voor Young Adults worden genoemd. Afgelopen oktober verscheen er een nieuwe editie van uitgeverij Kok voor maar 12,50 euro.

Bartje is een dromerig jongetje, maar ook ondeugend en eigenwijs. Hij is een zoon van de Drentse boerenarbeider Albert Bartels en zijn vrouw Jaanke en het verhaal speelt zich af in de jaren ’20. Hun leven is erg armoedig en Bartje vindt dit niet fijn. Hij wil dan ook niet in de voetsporen van zijn vader treden, maar de wijde wereld intrekken.

In december 1972 werd het eerste deel van de zevendelige televisieserie over Bartje uitgezonden bij de NCRV. Het verhaal over het Drentse jochie ontroerde miljoenen kijkers. Willy van Hemert maakte een bijzondere televisieserie naar aanleiding van het verhaal uit het boek. Alle opnames vonden plaats in Drenthe en de serie bestond uit uitsluitend Drents sprekende acteurs en actrices.

De dramaserie over Bartje groeide dan ook uit tot een unieke televisieklassieker in de vaderlandse geschiedenis. Vrijwel iedereen heeft weleens gehoord van Bartje uit Drenthe. Achter het Drents museum in Assen staat dan ook al jaren een beeldje van de jongen.

Titel: Bartje
Auteur: Anne de Vries
Uitgeverij: Kok
ISBN: 9789043524629
Vanaf 15 jaar en Young Adults.

Lees ook:Klassieker: Reis door de nacht – Anne de Vries
Lees ook:Klaartje Koe & Bartje Big – Axel Scheffler
Lees ook:Kil – Mel Wallis de Vries
Lees ook:Gena & Finn – Hannah Moskowitz & Kat Helgeson
Lees ook:Na de vloedgolf – Vera Kissel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>