Klassieker: De Zevensprong – Tonke Dragt

Het boek werd voor het eerst uitgebracht in 1966 en in 1982 werd het verhaal omgezet naar een spannende televisieserie. Inmiddels is De Zevensprong van de bekroonde Nederlandse auteur Tonke Dragt door vele Nederlandse kinderen gelezen en kan het met recht een klassieker worden genoemd. Het kinderboek is inmiddels vertaald naar het Duits, Deens en Spaans en al 19 keer in het Nederlands gedrukt.

Het boek gaat over meester Frans van der Steg en zijn groep 7. Meester Frans heeft veel fantasie en vertelt de kinderen spannende verhalen. De kinderen weten wel dat er niets van waar is, maar luisteren graag naar hun meester. Op een dag heeft meester Frans even geen inspiratie. Hij verzint daarom iets bijzonders: hij vertelt de kinderen dat hij wacht op een brief met een opdracht. En onverwachts komt deze brief ‘s avonds met een bliksemflits en een donderslag binnenwaaien!

Meester Frans denkt eerst dat het een grap is van zijn kinderen uit groep 7, maar al snel blijkt dat hij ongewenst bij een complot betrokken is geraakt. Hij is één van de zeven personen die een tienjarige graaf proberen te helpen om zijn schat terug te vinden. Zijn oom en voogd is het hier niet mee eens; hij wil de schat zelf houden. Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken en het cijfer zeven is dan ook erg belangrijk in het boek. Jullie kennen vast en zeker allemaal het kinderliedje De zevensprong nog wel:

Heb je wel gehoord van de zeven, de zeven?
Heb je wel gehoord van de zevensprong?
Ze zeggen dat ik niet dansen kan.
Ik kan dansen als een edelman!
Dat is 1, dat is 2, dat is 3, dat is 4, dat is 5, dat is 6, dat is 7.

Dit liedje zal uiteindelijk een belangrijke rol spelen in het boek. Het verhaal is geschikt voor kinderen die van spannende boeken houden waarin allerlei geheimen voorkomen en er speurwerk moet worden verricht. De Zevensprong mag dan al erg oud zijn; het verhaal is nog steeds boeiend. Het gaat op geen enkel moment vervelen, want het boek is doorlopend spannend.

Titel: De Zevensprong
Auteur: Tonke Dragt
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025844394
Voor kinderen tussen de 9 en 12 jaar.

Lees ook:De superdikke meester Jaap
Lees ook:Meester Jaap is een held (op sokken) – Jacques Vriens
Lees ook:Ken jij de Sam Schoffel app al?
Lees ook:Groep zeven slaat terug
Lees ook:Als de sterren zingen – Tonke Dragt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>