Raar maar waar: Kauwgum

Vanwege het thema van de Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’, besteden we elke dag aandacht aan een ‘Raar maar waar’ feitje. Vandaag gaat dit over kauwgum. “Kauwgum kauwen is goed voor je hersenen.”

Het feit dat kauwgum een positieve invloed heeft op je hersenen is bewezen na onderzoek. Het zou namelijk je concentratie verbeteren; als je kauwgum kauwt, dan stroomt er extra bloed naar je hoofd om je kaken te helpen bij die inspanning. Dit extra bloed gaat ook voor een deel naar je hersenen en daarom kunnen je hersenen beter werken.

Het gaat niet per se om kauwen op kauwgom. Je kan ook op iets anders kauwen. Eskimo’s kauwden bijvoorbeeld op walvishuiden, de Chinezen op kippenbotjes en de Indianen op cacaobladeren.

Dus als je dingen uit je hoofd moet leren of je je heel erg op iets moet concentreren, dan kan kauwgom kauwen helpen. Het kan dus handig zijn om op een kauwgompje te kauwen als je bijvoorbeeld een proefwerk hebt. Maar vraag het wel eerst aan de juf of meester!

Boekentip
Bij dit feitje hoort de boekentip De snoepfabriek moet sluiten van Brigitte Bosman, omdat kauwgum ook een soort snoep is. Wat zou jij doen als er nergens meer snoep – waaronder ook kauwgum – te koop zou zijn?

En dat allemaal omdat de snoepfabriek van het land – dat toevallig in jouw dorp staat – moet sluiten? Wieber kan het niet onopgemerkt voorbij laten gaan en gaat samen met Opa Colarietje op onderzoek uit…

De ouders van Wieber zijn op vakantie en daarom logeert hij bij zijn opa en oma in het kleine huisje aan de Spekstraat. Als opa in de krant leest dat de snoepfabriek moet sluiten in verband met een verlopen milieuvergunning doen opa en Wieber er alles aan om dat te voorkomen.

Titel: De snoepfabriek moet sluiten
Auteur: Brigitte Bosman
Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf
ISBN: 9789000336128
Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Lees ook:De snoepfabriek moet sluiten – Brigitte Bosman
Lees ook:Recensie: De snoepfabriek moet sluiten – Brigitte Bosman
Lees ook:Raar maar waar: Kietelen
Lees ook:Daar is Daan! (met CD) – Henry Winkler & Lin Oliver
Lees ook:Boekenleggers zijn ook mensen (Daar is Daan! 1) – Henry Winkler & Lin Oliver

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>