Raar maar waar: Elleboog

Vanwege het thema van de Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’, besteden we elke dag aandacht aan een ‘Raar maar waar’ feitje. Vandaag gaat dit over de elleboog. “Het is onmogelijk om je eigen ellebogen te likken.”

Misschien dat een enkeling het wel kan, maar de meeste mensen – die niet extreem lenig zijn en geen superlange tong hebben – kunnen het echt niet. Toch proberen veel mensen of het ze misschien tóch lukt en zij die enige echte uitzondering op de regel zijn.

De elleboog is een scharniergewricht, vandaar dat het maar naar een kant kan buigen. Het verbindt de twee botten in de onderarm:  het spaakbeen en de ellepijp. Deze lange, dunne botten komen met het opperarmbeen van je bovenarm samen in het ellebooggewricht.

En we kunnen er meteen nog een feitje bij geven: Wist je dat meer dan de helft van de mensen die dit leest, ook daadwerkelijk heeft geprobeerd aan z’n elleboog te likken?

Boekentip
Bij dit feitje hoort de boekentip Het waanzinnige boek over je lichaam. De Australische schrijvers Andy Griffiths en Terry Denton van De waanzinnige boomhut serie hebben dit waanzinnige en onzinnige boek geschreven.

Deze geïllustreerde waanzinnige gids leert je alles over de gekste, de harigste, de stoerste, de meest explosieve en de smerigste onderdelen van je lichaam! Het boek is opgedeeld in twee delen: lichaamsdelen die je kunt zien en lichaamsdelen die je niet kunt zien.

Er is al veel onzin verteld over het menselijk lichaam, en dit boek is geen uitzondering. In 68 feitenvrije hoofdstukken leer je alles wat je moet weten over het menselijk lichaam, zonder oersaaie technische termen en slaapverwekkende wetenschappelijke nauwkeurigheid.

De verschillende hoofdstukken bestaan uit: het hoofd en de nek, de huid, het bovenlichaam, het onderlichaam, het skelet en de spieren, het hoofd en de keel, de ademhaling en de bloedsomloop en de spijsvertering.

Titel: Het waanzinnige boek over je lichaam
Auteur: Andy Griffiths & Terry Denton
Uitgeverij: Lannoo
ISBN: 9789401424172
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Lees ook:Het waanzinnige boek over je lichaam – Andy Griffiths & Terry Denton
Lees ook:Kijk en ontdek! Het menselijk lichaam
Lees ook:Anatorama – Carnovsky
Lees ook:Mijn geweldige lichaam – Guy MacDonald
Lees ook:Het menselijk lichaam: Zo zit je in elkaar! – John Farndon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>