Raar maar waar: Vis

Vanwege het thema van de Kinderboekenweek 2015, ‘Raar maar waar’, besteden we elke dag aandacht aan een ‘Raar maar waar’ feitje. Vandaag gaat dit over Vis. “Een vis ook weleens dorst heeft.”

Ook een vis moet weleens drinken. Het is echter niet zo dat alle vissen weleens dorst hebben; vissen die in zee leven drinken veel, maar vissen die in meren of rivieren leven drinken niet of nauwelijks.

Een vis die in zout zeewater leeft verliest namelijk veel vocht aan zijn omgeving. Dat komt omdat de zoutconcentratie in zee hoger is dan de zoutconcentratie in het lichaam van de vis.

Een zoetwatervis is juist zouter dan zijn omgeving en neemt via de kieuwen veel water op. Om dat water weer kwijt te raken plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening waar de plas en poep uitkomt.

Boekentip
Bij dit feitje hoort de boekentip Vrolijk van Mies van Hout, een wonderlijk mooi boek over emoties met heldere lijnen en stralende kleuren. Met oliepastel tegen een donkere achtergrond heeft Mies van Hout zich opnieuw uitgevonden.

Iedere spread is gewijd aan een vis, die een emotie uitdrukt: een gevoel dat dreumesen al feilloos zullen herkennen. Vrolijk voert grote en kleine kijkers mee van benieuwd naar boos en van verdrietig naar verliefd.

Wie door het boek bladert, duikt in de diepzeewereld waar flonkerende vissen sprankelend opdoemen uit de duisternis.

Titel: Vrolijk
Auteur: Mies van Hout
Uitgeverij: Lemniscaat
ISBN: 9789047703815
Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Lees ook:Vrolijk – Mies van Hout
Lees ook:Vrolijk (Maxi-kartoneditie) – Mies van Hout
Lees ook:Raar maar waar: Schildpad
Lees ook:Verrassing – Mies van Hout
Lees ook:Speeltuin – Mies van Hout (Prentenboek Kinderboekenweek 2015)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>