Vakantie tip: Bezoek Janosch in Aken

Een prima vakantietip: in Aken loopt nog tot 16 augustus een overzichtstentoonstelling van het werk van de Duitse illustrator Janosch.

“In Panama,” zei hij, “is alles veel mooier. Panama ruikt van onder tot boven naar bananen. Panama is het land van onze dromen, Tijger. Wij moeten meteen morgen naar Panama, vind je ook niet, Tijger?”
“Meteen morgen,’ zei de kleine tijger, “want we hoeven nergens bang voor te zijn, hè beer? Maar mijn kleine tijgereend moet ook mee.”

Uit: O, wat mooi is Panama van Janosch.

Veelbekroond
Wil je de wonderbare wereld van tijgereend, kikker en beer leren kennen? Dan moet je nog voor 16 augustus even binnenspringen in de grote overzichtstentoonstelling in Eurogress Aachen, helemaal gewijd aan het werk van de Duitse tekenaar/schrijver Janosch (°1931). Hij schreef meer dan honderd boeken. In 1979 won hij met O, wat mooi is Panama! de Deutsche Jugendliteraturpreis. Ook bij ons is zijn werk verschillende malen bekroond.

Speelgoedbeesten
Dieren en speelgoedbeesten spelen in Janosch’ werk vaak de hoofdrol. Ze bieden kinderen identificatiemogelijkheden en hebben meestal een emanciperende rol. Het bekendste zijn de verhalen over Kleine Tijger en Kleine Beer.
In zijn verhalen neemt Janosch het op voor de minstbedeelden en besteedt hij aandacht aan maatschappelijke problemen. Hij schrijft met veel gevoel voor humor. Zijn boeken stralen optimisme uit, ze laten zien dat er voor alles een oplossing is.

Meer dan 500 werken
Janosch illustreert zijn verhalen zelf. Zijn stijl van tekenen, verwant aan Wilhelm Busch en Tomi Ungerer, is grappig, expressief en op een speelse manier naïef. Zijn kleuren zijn helder en uitgesproken. Illustraties en tekst vormen een eenheid.
Op deze tentoonstelling zijn meer dan vijfhonderd tekeningen, ontwerpen, aquarellen, gouaches en grafisch werk te zien, ontstaan sinds de jaren zestig tot vandaag.
Natuurlijk is Tijgereend van de partij. Die dook voor het eerst op in 1978 in O, wat mooi is Panama. De kleine Tijger heeft zijn Tijgereend altijd bij zich. Zolang die niet nat wordt, kan hem niets gebeuren!

[Bron: Janosch-Ausstellung - Villakakelbont]

Lees ook:Op stap met Kleine Beer en Kleine Tijger – Janosch
Lees ook:Klassieker: Welterusten, Kleine Beer – Martin Waddell
Lees ook:Tip van de week: Hond vermist
Lees ook:Hond vermist in Puppy Patrol!
Lees ook:Klassiekers: Een kusje voor Giraf & Kleine Beer wil groot worden – Judith Koppens

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>