En toen, Sheherazade? En toen? – Imme Dros

En toen, Sheherazade? En toen? bevat verhalen uit duizend-en-een-nacht en worden herverteld door Imme Dros, bekend van Ilias en Odysseia. Het is een klassieker die niet mag ontbreken in de boekenkast en het heeft een prachtige cadeau-uitvoering in halflinnen band, met leeslint en kleur op snee. Ook is het boek meeslepend en overweldigend geïllustreerd door drievoudig Gouden Penseel-winnares Annemarie van Haeringen.

De machtige heerser Sjahriar (Perzisch voor koning) wil na de ontdekking dat zijn vrouw hem ontrouw is geweest iedere nacht een ongerepte bruid die de volgende ochtend meteen moet worden gedood. Geen vrouw zal hem ooit nog bedriegen. De dochter van zijn vizier, de fantasierijke en inventieve Sheherazade wil een einde maken aan de slachting van jonge meisjes en kiest ervoor zelf als bruid naar Sjahriar te gaan.

In de eerste nacht begint Sheherazade een verhaal dat in de ochtend nog niet uit is. De koning laat haar die dag leven om in de volgende nacht de afloop te horen. Maar het verhaal gaat over in een ander verhaal waarvan het einde ‘s morgens nog niet bereikt is. De bedrogen machthebber heeft geen verweer tegen de betovering van het onvoltooide: hij moet en zal telkens het einde weten. Zo rijgen de nachten zich aan elkaar. En door de verhalen verandert Sjahriar. Hij krijgt wroeging over de dode bruiden, erkent schuld en trouwt tot opluchting van het hele volk met Sheherazade.

Sommige van de vertellingen van duizend-en-een-nacht zijn al meer dan 2000 jaar oud. In de loop der tijden zijn er vele volksverhalen toegevoegd tot een van de meest bekende raamvertellingen uit de wereldliteratuur.

Imme Dros baseerde zich op de Engelse vertalingen van John Payne en Richard F. Burton uit de 19e eeuw, koos de meest aansprekende vertellingen en rijgt ze als parels van een ketting aaneen. Ze heeft een selectie gemaakt van de erotische tussenpassages, en ze vult aan met bekende en minder bekende wijsheden. Haar tekst in een metrum leest als proza en brengt vaart zodat de lezer het ongeduld van de vorst voelt die elke avond weer wil weten hoe het afloopt. Zo is deze uitgave voor alle leeftijden.

Titel: En toen, Sheherazade? En toen?
Auteur: Imme Dros
Uitgeverij: Leopold
ISBN: 9789025872960
Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Lees ook:Klassieker: Annetje Lie in het holst van de nacht – Imme Dros
Lees ook:Tijs en de eenhoorn – Imme Dros
Lees ook:Karel Appel – Imme Dros
Lees ook:Jaap won een prijs – Imme Dros & Harrie Geelen
Lees ook:Leespluim juli 2016: Tijs en de eenhoorn – Imme Dros

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>