Stem op de okapi – Edward van de Vendel

Een beetje, hert, een beetje paard, een beetje zebra, en een beetje giraffe. Wat zou dat toch kunnen zijn? Het is niet zo gek dat veel mensen nog nooit van de okapi hebben gehoord, want het is een schuw, met uitsterven bedreigd dier.

Edward van de Vendel heeft dan ook een hartstochtelijk pleidooi geschreven voor de okapi. “Wie dit boek leest heeft er een lievelingsdier bij!” zo luidt het. Van de Vendel sprak met okapiverzorgers en onderzocht en verzamelde alles wat er maar over dit mysterieuze dier bekend was. Zo is de okapi een introvert dier dat groot en klein kan betoveren met zijn bijzondere uiterlijk.

Okapi’s zijn ook pas honderd jaar geleden ontdekt, omdat mensen eerst dachten dat het eenhoorns waren. Ze maken ook nooit geluid en als ze geboren worden hebben ze sterretjes rond hun ogen. Er zijn ook nog vele raadsels rond de okapi die nog moeten worden opgelost… Vanaf 17 maart 2015 kun je erover lezen, hier alvast een fragment:

Jij loop langs in de dierentuin en de okapi’s bekijken je. Ze zien je bewegen.
Hun grote ogen draaien mee.
En dan knipperen ze.

Dat knipperen doen ze niet met twee oogleden – zoals wij- maar met drie. Het derde ooglid schuift niet van boven naar beneden dicht, of van beneden naar boven, nee, het veegt de stofjes uit zijn ogen weg van links naar rechts. Tsssjoeff.

In dit bijzondere lees- en kijkboek is er een grote rol weggelegd voor het beeld. Naast de prachtige in kleur geïllustreerde tekeningen van Martijn van der Linden, is er ook een extra hoofdstuk aan het boek toegevoegd met okapi-illustraties van bekende Nederlandse illustratoren als Annemarie van Haeringen, Philip Hopman, Daan Remmerts de Vries, Marije Tolman en Fleur van der Weel. Dit hoofdstuk wordt ook wel het okapi-museum genoemd.

Titel: Stem op de okapi
Auteur: Edward van de Vendel
Uitgeverij: Querido Kinderboek
ISBN: 9789045117324
Voor kinderen vanaf 8 jaar.

Lees ook:Woutertje Pieterse Prijs 2016 voor Stem op de okapi
Lees ook:Nominaties Woutertje Pieterse Prijs 2016
Lees ook:Mijn grote junglezoekboek – Josef Antòn
Lees ook:Liefje, liefje, hartediefje – Jutta Bauer
Lees ook:Kalfje, veulentje – Edward van de Vendel

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>